/ - Дамир Шеховић
18/11/2021 u 17:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеховић: Цетињани су овој власти трн оку

Срамоте оних који су се дрзнули да ударе на Цетиње и Цетињане само зато што нијесу хтјели понизно да клекну пред онима којима ова власт од првог дана безпоговорно служи, навео је он

Посланик Социјалдемократа Дамир Шеховић је говорећи о предлогу за покретање поступка око утврђивања чињеница о томе да ли је предсједник Црне Горе прекршио Устав током догађаја на Цетињу казао да је ова власт 5. септембра извршила својеврсни „десант на Цетиње“ само зато што су јој Цетињани трн у оку јер су поносно и пркосно 4. и 5. септембра одбранили достојанство и углед Црне Горе, као и њен грађански и секуларни карактер.

- Тих дана када је нападнто Цетиње није прекршио Устав предсједник државе, него предсјендик Владе, који је по сопственом признању, издавао наређења полицији, иако му та надлежност ни по Уставу ни по закону не припада. И не само да је очигледно изашао из оквира своје надлежности, него је, да би оправдао непримјерену, да не кажем срамни напад на Цетиње, измислио да је на полицију бачен Молотовљев коктел- саопштио је Шеховић.

Зато се, по ријечима Шеховића, и данас, након готово три мјесеца од тих немилих сцена, грађанска Црна Гора и даље стиди туђе срамоте.

- Срамоте оних који су се дрзнули да ударе на Цетиње и Цетињане само зато што нијесу хтјели понизно да клекну пред онима којима ова власт од првог дана безпоговорно служи. Дакле, да будем докраја отворен. Није овдје проблем ни Александар Вучић, ни великодржавне амбиције Србије која у континуитету покушава да Црну Гору укључи у своју орбиту, коју данас називамо „српским светом“. Али јесте проблем у политичком смислу слуганска власт која је свјесно пристала да тргује црногорским националним интересима, да их баци под ноге, да доведе у питање и главе више хиљада људи који су поносно стајали на Белведеру, да би симболички пружили отпор тихој окупацији државе. На срећу свих, тих дана на Цетињу главе нијесу пале, али јесу њихове маске- истакао је Шеховић.

Шеховић је даље навео да ће Белведер и сва младост која је 4. септембра била тамо, остати упамћен као симбол отпора клерикализацији и нашег друштва, и поништавању грађанског бића ове државе.

- Пирова побједа коју је власт остварила почетком септембра на Цетињу, не значи крај наше борбе за слободу. Али дефинитивно значи почетак њиховог краја. Почетак краја овакве Владе и већине која је подржава, која већ годину дана у своје име а за туђ рачун врши власт- казао је Шеховић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:15