/ - DAMIR ŠEHOVIć/SD
27/10/2023 u 11:16 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šehović: Mjesec nije dovoljan za potpunu kontrolu nad procesom popisa

Izjavu mandatara Milojka Spajića o odgađanju popisa tumači ako potvrdu svakog njihovog argumenta, a misli i da mjesec dana nije dovoljno da se postigne dogovor

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović ističe da nijesu protiv popisa, ali imaju problem sa zloupotrebom ovog statističkog procesa u druge svrhe i sumnjaju da se to sprema, zbog čega su i tražili njegovo odlaganje. Smatra da mjesec dana, ukoliko i dođe do odlaganja, neće biti dovoljno da se postigne dogovor i uspostavi potpuna kontrola nad ovim procesom.

Kako je istakao gostujuću u emisiji "Link", jako je loše što se politizovao čitav proces i to su kao stranka predlaganjem amandmana probali da izbjegnu, tražeći brisanje spornih pitanja o naciji i vjeri, što je praksa u pojedinim evropskim i svjetskim zemljama.

"Ti predlozi nijesu prihvaćeni i danas smo došli u situaciju da ne postoje ni kadrovski, ni tehnički, ni politički uslovi za održavanje popisa. Kadrovski u smislu da je nedovoljan broj popisivača, neadekvatno pripremljeni instruktori, kašnjenje u obuci. U tehničkom dijelu nedostaci su sa neadekvatnim odabirom prostorija za čuvanje materijala u nekim opštinama, na šta je Monstat i upozoren. Kasnilo se sa izradom podzakonskih akata koji su morali biti gotovi nekoliko mjeseci prije popisa. Što se tiče političkih uslova u toku je brutalna kampanja, nemamo vladu, nemamo parlament. Sve je to školski primjer ambijenta u kojem popis ne treba održati", naglasio je Šehović.

Izjavu mandatara Milojka Spajića o odgađanju popisa tumači ako potvrdu svakog njihovog argumenta, a misli i da mjesec dana nije dovoljno da se postigne dogovor.

Dodaje da sumnjaju da se sprema zloupotreba podataka i da parlamentarna većina vidi šansu za etnički inženjering, kako bi se napravile ustavne promjene, a to bi bio, kako kaže, svilen gajtan za građansku Crnu Goru i to neće dozvoliti.

"Spremni smo da razgovaramo sa kim treba i da pružimo ruku da se napravi kredibilan ambijent za popis. Ali za mjesec dana napraviti kontrolu čitavog procesa, postići konsenzus oko kontrolora za unos podataka i obrade podataka. Je li dovoljan mjesec i za eksterni monitoring i da se napravi softversko rješenje koje bi svakom građaninu omogućilo da provjeri da li su podaci koje je dao unijeti kao takvi u bazu podataka", navodi Šehović.

 

Suština je, kaže on, da opozicija ne izmišlja toplu vodu i ne traži ništa više od onoga od 2003. ili 2011. Smatra da je dogovor moguć ako su iskrene namjere, pri tome smatra da se do njega ne može doći za mjesec dana.

Napominje da mora prestati kampanja iz nama susjednih dražva i vjerskih zajednica - Srbije i SPC. Kaže da je predsjednik SNS juče oganizavao sastanak sa crnogorskim studentima i poručio im da ako dostave popisnicu sa željenim izjašnjenjem mogu da ostvare besplatno školovanje.

"Je li to ambijent za održavanje popisa", zapitao je Šehović.

Što se tiče ekspozea novog premijera Milojka Spajića, predsjednik SD-a kaže da nije pretjerano zainteresovan i nema povjerenja da će biti sproveden. Kazao je da SDCG neće podržati 44. Vladu, zbog karaktera te vlade i većine koja je bira, jer ih ne smatra istinski evropskom i evroatlanskom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:50