/ -FOTO: SKUPšTINA CG
16/08/2022 u 07:31 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjednica Skupštine zakazana za danas: Partije ne mogu da se dogovore, EU na čekanju

Biće danas zanimljivo kako će se izjasniti predstavnici nelegitimne većine o odvajanju Zete, a prije svega mislim na partiju URA – kazao je Milačić za "Dan"

Teško da će na današnjoj sjednici biti izabrani kandidati za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, zbog toga što nema potrebne dvotrećinske većine.

Profesori Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić i Radoje Кorać, kao i advokati Dragan Šoć i Fikret Кurgaš izabrani su 30. jula na Odboru za politički sistem za kandidate za Sudski savjet.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) i Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević kazala je za "Dan" da je stav DF-a jasan, to jeste da glasanje o Sudskom savjetu nije ni trebalo da se nađe na dnevnom redu vanrednog zasjedanja.

image

Vukićević

Foto: IVAN PETROVIC-IPE

– Član 128 Poslovnika Skupštine Crne Gore izričito precizira da dvadeset sedam poslanika, predsjednik države i Vlada mogu u dnevni red predložiti akte čiji su oni predlagači. Što se tiče Sudskog savjeta, predlagač isključivo može biti Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, i iz tog razloga je predsjednica Skupštine bila u obavezi da vrati predlog za održavanje vanredne sjednice kao neuredan – navodi Vukićević.

Ističe da što se samog glasanja tiče, jasno je da se radi o kandidatima koje su GP URA i Socijalistička narodna partija (SNP) usaglasili sa Demokratskom partijom socijalista.

– Nije bilo ni volje ni želje da se postigne kompromis i zato je zaista čudno ovih dana čuti apele i ucjene iz još uvijek vladajuće većine da onaj ko ne glasa za njihov Sudski savjet, koči evropski put Crne Gore. Upravo su Vlada i parlamentarna većina najveći kočničari evropskog puta, jer umjesto želje za dogovorom konstantno sprovode samovolju i kroz kršenje poslovnika i Ustava pokušavaju nametnuti neustavna rješenja, što u krajnjem najviše šteti napretku Crne Gore – podvlači Vukićević.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je za "Dan" da je izbor Sudskog savjeta uvršten u dnevni red protivno Poslovniku Skupštine.

image

Milačić

Foto: Arhiva

– Dakle, nelegalno i neligitmno kakva je ova vlada i parlamentarna većina, Ovakav tip predloga mora biti uvršten u dnevni red preko Odbora za politički sistem i pravosuđe, što se nije desilo. To je kršenje poslovnika. Mi se borimo za deblokadu pravosuđa, ali bilo bi najbolje da sačekamo da se riješi društveno politička kriza koja se tiče Vlade Crne Gore i parlamentarne većine, pa tek onda da tražimo dvotrećinsku podršku za izbor članova Sudskog savjeta – navodi Milačić.

Dodaje da je ova parlamentarna većina predlog članova utrdila na čudan način.

– Ovaj Sudski savjet je plod dogovora SNP-a, GP URA sa DPS-om. Mi u svakom slučaju nikako ne podržavamo ovaj koncept, već koncept u kojem pobjednici izbora od 30. avgusta treba da prave dogovore, pa tek onda da traže podršku ostalih, da bi se došlo do dvije trećine. Ovdje poražene snage, prije svega DPS, utvrdili predlog članova savjeta sa onima koji su izdali izbornu volju građana i onda traže podršku od pobjednika. To je nastavak prevare građana, gdje DPS želi da nastavi kontrolu nad pravosudnim sistemom kroz podršku URA i SNP-a – ističe naš sagovornik.

Dodaje da Prava Crna Gora neće biti pomoć u takvim prevarama.

– Biće danas zanimljivo kako će se izjasniti predstavnici nelegitimne većine o odvajanju Zete, a prije svega mislim na partiju URA – podvlači Milačić.

Iz Demokratske Crne Gore nam je saopšteno da odluku još uvijek nisu donijeli, već će je znati neposredno pred početak sjednice. Za izbor članova Sudskog savjeta u prvom krugu glasanja, u Skupštini je potrebna podrška najmanje 54 poslanika.

Spremnost da glasaju za četiri kandidata koja su dobila zeleno svjetlo na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, iskazali su konstituenti još uvijek aktuelne parlamentarne većine – Demokratska partija socijalista (DPS), Građanski pokret (GP) URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Socijaldemokratska partija (SDP) i stranke manjinskih naroda, koji imaju ukupno 46 poslanika.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) ranije nam je nezvanično rečeno da će glasati za predložene članove savjeta.

– Svi poslanici DPS-a će biti jedinstveni, a vjerujemo i da će ostale partije glasati, to jest SDP, SD, manjine, ali i GP URA i Demokrate. Ne mislimo da postoji međusobni dogovor partija, osim namjere da se ovo pitanje najzad riješi. To je interes Crne Gore, ali i uslov za nastavak evropskih integracija – istaknuto je iz DPS-a.

Zbog toga što partije vlasti, ali i opozicije, ne mogu da dođu do dijaloga i sklope dogovor oko sudskih promjena, učlanjenje u Evropsku uniju (EU) je na čekanju. Iako su pravosudne reforme obećane, jedan od najvećih problema jeste to što nijedan od 18 kandidata koji su se prijavili na tri konkursa, na osnovu kojih je trebalo da se popune upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Crne Gore, nije dobio potreban broj glasova na matičnom odboru Skupštine.

Time se došlo u situaciju da od septembra, nakon prestanka funkcije sudiji Miodragu Iličkoviću, Ustavni sud neće biti funkcionalan. Da su evropski partneri zabrinuti zbog neispunjavanja obaveza na putu za Evropsku uniju, potvrdila je nedavno poslanik u Evropskom parlamentu Viola fon Кramon.

Pozvala je sve političke aktere u Crnoj Gori da pokažu političku zrelost pružanjem dvotrećinske većine za izbor članova Sudskog savjeta, navodeći da će to biti presudan korak koji će odblokirati pregovore s Evropskom unijom i približiti Crnu Goru EU. Ukoliko u prvom krugu ne bude potrebne većine za Sudski savjet, najranije mjesec nakon glasanja ići će se u drugi, u kom će za izbor biti neophodna tropetinska podrška, tj. 49 glasova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:00