/ - фото: ИГОР ШЉИВАНЧАНИН
07/12/2021 u 09:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шпољарић Егер похвалила партнерство парламента и УНДП-а у области борбе против насиља над женама

Састанак је био прилика да саговорници размијене мишљења о националним развојним приоритетима

Предсједник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић састао се са помоћницом генералног секретара УН-а, помоћницом администратора УНДП-а и директорком Регионалног бироа УНДП-а за Европу и Заједницу независних држава, Мирјаном Шпољарић Егер, истичући да о успјешној сарадњи Скупштине и УНДП-а свједоче многи заједнички реализовани пројекти.

Састанак је био прилика да саговорници размијене мишљења о националним развојним приоритетима, који се тичу зелених политика, дигиталне трансформације и ефикасније јавне управе, учешц́а и економског оснаживања жена, као и смањења неједнакости у друштву.

- Предсједник Бечић је подсјетио да је прије мјесец завршена темељна адаптација централне зграде Скупштине Црне Горе, у склопу које је, управо на трагу еколошких идеја, нарочита пажња посвећена енергетској ефикасности и одрживости, што ће за циљ имати значајну уштеду у потрошњи електричне енергије. Како је појаснио, планирано је и постављање фасаде која ће допринијети бољој апсорпцији топлоте, као и изградња соларне електране, уз помоћ које ће се производити 45 одсто годишње потрошње електричне енергије. Такође, како је прецизирао предсједник Бечић, намјера црногорског Парламента је да кроз набавку возила на електрични погон, која би у што краћем временском року у потпуности замијенила возила на бензински и дизел погон, утиче на смањење емисије штетних гасова, а у свјетлу савремених еколошких трендова стоји и реализација пројекта Е-парламент, који подразумијева дигитализацију цјелокупног законодавног процеса, као и опција електронских представки и „е-петиција“ која је од недавно активна, што ће у перспективи омогућити избацивање папира из употребе- наводе у саопштењу.

Предсједник Бечић је истакао тежњу за промовисањем вриједности заштите животне средине, те у том контексту подсјетио на обиљежавање 30 година од проглашења Црне Горе еколошком државом, организацијом посебне сједнице на Жабљаку.

Наводећи да је најновијим измјенама Пословника значајно побољшана позиција мањинских партија, али и жена, будући да иновирана рјешења предвиђају обавезу да се по први пут најмање један потпредсједник бира из реда мање заступљеног пола, односно из реда посланика мањинских партија, као и да клуб посланика могу образовати најмање два посланика, припадника одређеног мањинског народа или мањинске националне заједнице.

Шпољарић Егер се осврнула на блиску сарадњу УНДП-а и Скупштине током заједничког залагања за већу заступљеност жена на изборним листама, изражавајући наду да ће повећање квоте на 40% бити размотрено у оквиру ширег процеса изборне реформе. Похвалила је партнерство парламента и УНДП-а у области борбе против насиља над женама у јавној сфери, а посебно у политици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:48