Станић
20/07/2021 u 15:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станић: Цијена горива - политичка воља власти

Ако jе у чему досљедна, Влада Здравка Кривокапића нас сваке двиjе седмице "обрадуjе" новим скоком циjена горива, поручио је портпарол СДП-а

Рjешење за проблем раста цијена горива jе лако и потребна је само политичка воља коалициjе ДФ-Демократе-УРА, сматра портпарол Социјалдеморкатске партије (СДП) Мирко Станић.

"Ако jе у чему досљедна, Влада Здравка Кривокапића нас сваке двиjе седмице `обрадуjе` новим скоком циjена горива. Сад већ 11-то повећања циjене у протеклих пола године су очигледно наjмjерљивиjи резултат коjи имаjу", поручио је Станић.

Како је навео, циjена литра супера од 1.42 еура jе тренутно значаjно већа него у низу земаља ЕУ и скоро свим земљама региjе. Слично jе, додаје Станић, и с дизел горивом, коjи користи већина грађана, али и скоро цjелокупна привреда.

"Због тога jе скок циjена животних намирница и услуга jе значаjан, тако да плате и пензиjе не покриваjу ни основну корпу и сваког мjесеца вриjеде мање. Рjешење за оваj проблем jе лако и за њега не треба ништа без политичка воља власти, односно коалициjе ДФ-Демократе-УРА", навео је Станић.

Он је истакао да СДП већ неколико година предлаже смањење акциза на гориво jер су оне, додао је Станић, главни узрочник високих циjена на пумпама. "Оваj предлог смо снажно промовисали и у мандату претходне власти", истакао је Станић.

Појашњава да у циjени литра бензина акциза износи чак 55 еуроценти. "ПДВ jе 30 еуроценти, што заjедно чини 0.85 еу на сваки литар коjи наши грађани и привреда плате, док jе гориво и маржа продаваца свега 57 еуроценти и на овако висок износ коначне циjене", навео је Станић.

Он је поручио да су се премиjер и министри првог дана довезли таксиjем на посао.

"Од тада не излазе из службених мерцедеса и аудиjа, па и не знаjу колико оваj пораст погађа обичне грађане од коjих су их многи и подржали да би прекинули праксу претходне власти.СДП ће и даље снажно инсистирати на доношењу Закона о акцизама коjим би оне биле смањење за 15 посто и тиме значаjно снижена циjена горива, како би се на наjбољи начин заштитио стандард наших грађана", саопштио је Станић.

Најавио је да ће СДП послати писмо предсjендику Скупштине Алекси Бечићу за захтjевом за хитно сазивање сjеднице на коjоj би се оваj закон разматрао.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:30