Mirko Stanić / - SD
30/11/2022 u 15:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanić: Povećanje akciza Abazovićev "poklon" za Novu godinu

Kako je kazao, SDP se preko pet godina borila za smanjenje akciza na gorivo, koje su bile među najvećim u Evropi i često je njihov iznos bio veći od same vrijednosti goriva koje su građani i privrednici sipali na pumpama

Namjera smijenjene Vlade Dritana Abazovića da poveća akcize na gorivo za skoro 10 centi po litru jasno pokazuje da im nije stalo do povećanja standarda građana i boljih uslova za crnogorske privrednike, saopštio je Mirko Stanić, šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP-a.

Kako je kazao, SDP se preko pet godina borila za smanjenje akciza na gorivo, koje su bile među najvećim u Evropi i često je njihov iznos bio veći od same vrijednosti goriva koje su građani i privrednici sipali na pumpama.

-Akcize su konačno smanjenje prije pola godine, što je u uslovima enormnog rasta vrijednosti nafte na tržištu dovelo do cijene goriva koja je bila niža nego u većini država regiona. Međutim, namjera Dritana Abazovića i njegovih ministara je da dodatno zavuku ruku u džep građana i privrede i time pred novu godinu pošalju svojevrsnu “čestitku” u vidu većih troškova u trenutku kada vrijednost nafte na berzama značajno pada. Da za ovom mjerom nema finansijske potrebe nek posluži i podatak da je ostvaren značajan rast naplate PDV-a na gorivo, budući da je i osnovica za naplatu ove godine bile veća, zbog povećane cijene na berzi. Tako da trezor sigurno nije u ozbiljnijem minusu kad se saberu iznosi akciza i PDV koji je naplaćen na gorivo ove godine, navodi u saopštenju.

Vlada diže akcize na gorivo za јoš deset centi



Dodaje da to očigledno ne znači ništa onima koji koriste taj novac za luksuzna putovanja, skupocjena vozila i finansiranje vjerskih škola dok nam djeca uče u hladnim učionicima, a pacijenti nemaju dovoljno ljekova.

- SDP će i u ovom slučaju, kao i ranije imati zakonsku incijativu kojom će tražiti smanjenje akciza do regulisanja cijena nafte na svjetskim tržištima- poručio je Stanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:49