Adnan Striković / LAZAR RUZIC
21/10/2022 u 13:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Striković: Bez dogovora o glasanju o predloženim kandidatima za sudije Ustavnog suda

Ustavom i Poslovnikom je definisano da je Vladi prestao mandat izglasavnjem nepovjerenja, a da premijer promjene u sastavu Vlade ne može predlagati ako je njoj izglasano nepovjerenje, odnosno ako joj je prestao mandat

Poslanik SDP-a u Skupštini Crne Gore dr Adnan Striković kazao je da je na Kolegijumu predsjednice Skupštine na kojem su dogovorili sazivanje današnje sjednice Skupštine jednoglasno zaključeno da nema dopuna dnevnog reda, odnosno da ima samo jedna tačka dnevnog reda, a to je glasanje o predloženim kandidatima za sudije Ustavnog suda.

- Takođe, Ustavom i Poslovnikom je definisano da je Vladi prestao mandat izglasavnjem nepovjerenja, a  da premijer promjene u sastavu Vlade ne može predlagati ako je Vladi izglasano nepovjerenje, odnosno ako joj je prestao mandat.

Da ne govorim o tome da nije proteklo ni 15 dana od kada je akt dostavljen Skupšini, jer to nije ni bitno, imajući u vidu da je ovakav akt suprotan Ustavu i Poslovniku i kao takav apsolutno ne može na bilo koji način biti predmet razmatranja Skupštine. Zaključujem sa podsjećanjem na član 86 Poslovnika kojim je precizno definisano: “U predlog dnevnog reda mogu se uvrstiti samo predlozi akata koji su pripremljeni u skladu sa Ustavom, zakonom i ovim Poslovnikom” - kazao je Striković.

On je ponavio da će, ukoliko predsjednica Skupštine zgazi Ustav i Poslovnik, automatski podnijeti krivičnu prijavu specijalnom državnom tužiocu zbog jasne zloupotrebe službenog položaja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:23