/ FOTO TWITTER: COUNCIL OF EUROPE
14/10/2022 u 15:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Usvojena Rezolucija o podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Održano jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Član Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, poslanik Predrag Sekulić, učestvovao je na četvrtom redovnom (jesenjem) zasijedanju PSSE održanom u Strazburu.

- Skupština je usvojila Rezoluciju 2456 (2022) o podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana sa odgovarajućim preporukama i pozvala Evropsku uniju da pruži novi podsticaj procesu proširenja na zemlje regiona, te da nagradi ostvareni napredak u skladu sa kriterijumima, podstičući klimu povjerenja. Apostrofirano je da ostaje kao imperativ stavljanje fokusa na evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana, iako se u međuvremenu pojavila potreba da se podrže evropske aspiracije drugih zemalja. Usvojena Rezolucija bazirana je na izvještaju poslanika Jorgosa Papandreua iz Republike Grčke u kojem je, između ostalog, ukazano na to da je, od Samita u Solunu do danas, neuspjeh da se adekvatno nagradi napredak država koje teže punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, umanjio politički zamah i entuzijazam građana, čime je evropska vizija izgubila sjaj ustupajući mjesto etnonacionalizmu. Parlamentarna skupština pozvala je vlasti zemalja regiona da se bez odgađanja pozabave postojećim izazovima, sa fokusom na unapređivanje političke kulture kako bi se poboljšala saradnja između političkih aktera, osnažila efikasnost i nezavisnost pravosuđa, kao i funkcionisanje javne administracije, zaštitila sloboda medija i prava nacionalnih manjina, te iskoračilo u pravcu borbe protiv korupcije i uzdržavanja od zapaljivog diskursa. Takođe je ocijenjeno da Savjet Evrope, uvažavajući njegove nadležnosti, treba da udvostruči napore u domenu angažovanja na podršci zemljama Zapadnog Balkana u ispunjavanju kriterijuma u procesu evropskih integracija, te da zajedno sa Evropskom unijom ojača promociju efektivne regionalne saradnje, normalizacije odnosa i rješavanja bilateralnih sporova- navodi se u saopštenju.

Poslanici su, takođe, diskutovali o suprotstavljanju islamofobiji i antimuslimanskom rasizmu u Evropi, zloupotrebi šengenskog informacionog sistema kao vidu politički motivisanih sankcija, diskriminaciji u vezi sa vakcinama, budućnosti prava u oblasti rada, suzbijanju diskriminacije žena u sportu, bezbjednim trećim zemljama za tražioce azila, ilegalnim mjerama za upravljanje migracijama, vojnim neprijateljstvima između Jermenije i Azerbejdžana, te prijetnjama zabrane održavanja parade ponosa u zemljama članicama Savjeta Evrope.

- Pored navedenog, Parlamentarna skupština je podržala pokretanje monitoring procedure u odnosu na oblast vladavine prava i demokratije u Republici Mađarskoj. U okviru zasijedanja, na posebnoj ceremoniji, dodijeljena je i nagrada za ljudska prava Vaclav Havel za 2022. godinu ruskom opozicionom lideru Vladimiru Kara-Murzi- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:43