Влада предвидјела већи издатак за рентирање него што је био ове године / -VLADA CG
15/12/2021 u 08:57 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада за кирију за годину планира 10 милиона, а још нема пописа државне имовине

Издаци државних институција за закуп пословних простора у последњој деценији константно расту, па су са седам милиона 2011. они порасли на преко десет милиона колико је планирано да се на рачун пореских обвезника потроши наредне године

Државне институциjе требало би у наредноj години да потроше 10.928.147 еура на име закупа пословних простора, што представља повећање у односу на текућу годину када су буџетом за ту намјену опредијељена 10.673.162 еура. То значи да је држава за кирију у 2022. години планирала да потроши 254.985 еура више него лани. Упоредни подаци показуjу да издаци за закуп пословних простора последњих десет година константно расту, па су са седам милиона 2011. они порасли на преко десет милиона.
Умјесто да држава користи своју имовину, наше институције ни не знају шта имају у државном посједу јер иако се годинама говори о изради регистра државне имовине, он још није успостављен. Када ће и хоће ли бити успостављен регистар имовине у посједу државе Црне Горе, јуче нијесмо добили одговор од Управе за катастар и државну имовину (на чијем је челу Коча Ђуришић). Питања су им јуче достављена на мејл.

image

Коча Ђуришић

-SRDJAN BOLJEVIC

Ђуришић није одговорио ни на питања "Дана" која смо им упутили пријe пет мјесеци у вези са стањем државне имовине и израде поменутог регистра.

”Било jе наjава о куповини простора за jедан броj дипломатских представништава и негдjе се ишло у том првацу, али далеко jе то од систематског приступа и заокруживања рjешење овог проблема, наводи Миодраг Вуjовић из "Кода"


У Организацији "Код" за "Дан" кажу да је наш основни проблем како у jавноj управи тако и у економиjи таj што немамо дугорочан приступ.
– Ставите на папир дугорочне трошкове, зарачунаjте камату на средства коjа даjете на ренту, упоредите те износе са ратама кредита и доносите дугорочно одрживе, а што не рећи и паметне одлуке. Код нас jе устаљена пракса наjвиших државних функционера, како приjе, тако и сада, да увиjек постоjи неко други одговоран што систем не функционише како би требало и како би могао. Истине ради, било jе наjава о куповини простора за jедан броj дипломатских представништава и негдjе се ишло у том првацу, али далеко jе то од систематског приступа и заокруживања рjешење овог проблема – наводи Миодраг Вуjовић из "Кода".

Према ранијим подацима било је и празних државних простора

Према подацима коjи су "Дану" раниjе достављени из Министарства одбране, по основу захтjева за слободан приступ информациjама, оваj ресор располаже са чак 15 празних пословних простора у Подгорици, jедним у Никшићу, три у Тивту и шест у Улцињу. Министарство одбране располаже са 1.610 метара квадратних празног пословног простора, док Управа за имовину даjе милионе еура за закуп просториjа за потребе разних државних органа. Према раниjим подацима, Управа за имовину имала jе уговоре са 43 правна и физичка лица, коjима jе дала милионе еура за закуп пословних простора за потребе државних органа, док празни простори чиjи jе власник држава, за чиjе се одржавање издваjаjу знатна средства, годинама зjапе празни.
Ресор одбране располаже и са 14 пословних обjеката у Подгорици, коjе користи Воjска и МО, а њихова укупна површина jе преко 3.370 квадрата.


На питање колико jе исплативиjе да држава купи пословне просторе него да их рентира, у Организацији "Код" кажу да по оном Богишићевом "што се грбо роди, вриjеме не исправи" имамо сада посљедицу да jе значаjан броj тих простора држава узела као компензациjу за неплаћене порезе и тиме на себе преузела додатни трошак.
– Наравно, радило се о привилегованим и често веома великим дужницима, док грађани нису имали ту прилику. Да ли jе нова власт ишла у преиспитивање тих одлука – да знамо – не. И сада имате велики броj простора коjи нису опремљени, нису на адекватним локациjама, или их jе уопште тешко ставити у функциjу. Наравно да и за то постоjе рjешења, али као и код првог питања потребно jе имати дугорочан приступ. Прво треба пописати државну имовину, jавно jе обjелоданити, а не крити, установити у каквом jе стању и направити план како би се она или усељавала за потребе државних институциjа или издавала или продавала и из тих средстава обезбjеђивати у будућности рjешење овог проблема. Све друго jе гола импровизациjа. Тако jедна администрациjа заостале проблеме само пребацуjе другоj – сматра Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

14. maj 2024 02:20