Иван Вујовић / - IGOR SLJIVANCANIN
23/06/2022 u 12:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Vujović: Crna Gora nema vremena za čekanje i bavljenje nametnutim i temama koje nas udaljavaju od EU

- Imali smo priliku ko zna po koji put da čujemo da se od Crne Gore u narednom periodu očekuje intenzivan rad i parlamentarni dijalog na ostvarivanju pravosudnih reformi, u prvom redu, neophodnih imenovanja u Skupštini kao preduslovu za dalji dinamičan integracioni put - naveo je on

Najnoviji predstavljeni Izvještaj Evropskog Parlamentu o Crnoj Gori jasno ukazuje da crnogorska vlast kao apsolutni prioritet mora da tretira reforme neophodne za nastavak pregovora i članstvo u EU, od čega će jedino i zavisiti uspjeh ili neuspjeh manjinske Vlade, poručio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović.

- Imali smo priliku ko zna po koji put da čujemo da se od Crne Gore u narednom periodu očekuje intenzivan rad i parlamentarni dijalog na ostvarivanju pravosudnih reformi, u prvom redu, neophodnih imenovanja u Skupštini kao preduslovu za dalji dinamičan integracioni put.  Picula, kao izvjestilac EP za Crnu Goru je, predstavljajući Izvještaj, ponovio da je evidentan strani uticaj u Crnoj Gori, trajni interes Rusije da destabilizuje region, kao i direktan uticaj Srpske pravoslavne crkve na politička dešavanja u našoj zemlji - naveo je on.

Prema Vujovićevim riječima, veoma je važno što će se i u ovom dokumentu izvjesno naći formulacije iz Rezolucije EP o stranom uplitanju u demokratske procese u kojima se potcrtava da se štetni regionalni uticaj zvanične Moskve sprovodi kroz razne forme, uključujući i neke religijske organizacije.

- Takođe, apostrofira se i osuđuje miješanje zvanične Srbije vezano za dešavanja od 5. septembra prošle godine, a prema inicijativi Otvoreni Balkan poziva na veliki oprez i iskazuje podrška inicijativama koje uključuju sve zemlje regiona, što nije slučaj sa Otvorenim Balkanom - dodao je on.

Vjeruje da će donosioci odluka u Crnoj Gori pažljivo pročitati ovaj kao i druge relevantne EU dokumente i pravilno protumačiti šta su to prioriteti i ključne teme koje Crna Gora mora urgentno rješavati.

- Crna Gora nema vremena za čekanje i bavljenje nametnutim i tuđim temama koje nas dijele i udaljavaju od EU puta, već ima primarni interes da u narednih nekoliko mjeseci snažno iskorači i iskoristi evropski prostor koji nam se pruža kaoprvoj narednoj članici EU - zaključio je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
23. jun 2022 12:32