Aleksandra Vuković / - DPS
03/08/2023 u 08:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vuković: Neka na svojim veseljima poju “leleču Turci, kukaju bule”, to je himna vladajuće klike

Njihova stvarnost nikada neće postati crnogorska, navela je ona

O ratničko-patrijarhalnom svetosavlju pisao je Mirko Đorđević, pokušavajući objasniti ideološki i aistorijski obrazac djelovanja SPC u ratnim 90-im. Nesloga koja se želi izazvati skandaloznim propovijedima, pod plaštom hrišćanskoga i pravoslavnog djelovanja, pogađa u srce građanske, multietničke Crne Gore, kazala je Aleksandra Vuković, članica Predsjedništva DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore.

- Ovakav narativ ne samo da je neprihvatljiv, on je retrogradan i pokušava vaskrsnuti nešto čega u Crnoj Gori nema od njenog oslobođenja, kako od Osmanlija, tako i od velikosrpske hegemonije, navela je Vuković.

Odbrana hrišćanstva od zla, zadatak je svakoga umnog čovjeka, dodala je ona.

- Zadatak je svake moralne politike. A politika i moral moraju biti u neraskidivom savezu, kako bi svaki istorijski proces imao moralni smisao. Ne budimo licemjeri! Pobunimo se, ako je ljubav naša i mi njeni, ako smo građani Crne Gore po svojoj duhovnoj zrelosti i vjeri. Ako vjerujemo, nadamo se i volimo, spriječimo antihrišćanske atake na naše svetilište – građansku slogu. Mi smo podršku dobili od građana i građanki na izborima i ne dugujemo svoje postojanje, kao partije vladajuće većine, zloupotrebi crkve i vjerskih ośećanja, kazala je Vuković.

Imaju, dodaje, obavezu da ukažu na opasno licemjerje političkih oponenata, koji su dozvolili da Crna Gora izgubi svoj građanski karakter, omogućivši ovakav narativ crkvenim velikodostojnicima, kupujući tako svoj politički značaj.

- Odvratili su nas od EU, direktno nas vodeći u dane Osmanskog carstva. Neka na svojim veseljima poju “leleču Turci, kukaju bule”, to je himna vladajuće klike, ali njihova stvarnost nikada neće postati crnogorska stvarnost. To im državotvorna opozicija ni po koju cijenu neće dozvoliti, poručuje Vuković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:06