Ivanović u Italiji / - FOTO: VLADA
05/02/2024 u 20:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zapadnom Balkanu mjesto u EU, ubrzanje procesa pristupanja imperativ

Ministar Ivanović je kazao da je grupa „Prijatelji Zapadnog Balkana“ format od izuzetnog značaja za zemlje kandidate i evropsku budućnost regiona

- Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i ubrzanje procesa pregovora je imperativ i zajednički interes Evropske unije i zemalja kandidata, ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i ministara vanjskih poslova zemalja članica grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“, čiji je domaćin bio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Italije Antonio Tajani, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Šefovi diplomatija Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, kao Italije, Grčke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Češke, Slovačke saglasili su se da je od vitalnog značaja da EU u potpunosti iskoristi prednosti politike proširenja. Ocijenili su da je to, ujedno, geostrateški instrument u rukama Unije, naročito važan u vremenu rastućih konflikata i globalnih bezbjednosnih izazova. Kako su istakli, „članstvo u EU se pokazalo kao katalizator za prevazilaženje bilateralnih ili regionalnih konflikata, ali i jačanje povjerenja i izgradnju snažnih institucija“.

- Ministri zemalja članica Grupe prijatelja su istakli da se zalažu za postepenu i ubrzanu integraciju, koja bi bila zasnovana na pravičnoj uslovljenosti, u skladu sa principom pojedinačnih zasluga. Ojačana saradnja će doprinijeti efikasnijem suočavanju sa spoljašnjim pritiscima i suzbijanju proruskog i drugih štetnih narativa u regionu Zapadnog Balkana, a koji nijesu kompatibilni sa EU vrijednostima i međunarodnim poretkom zasnovanom na pravilima“ istaknuto je tokom sastanka - navodi se u saopštenju.

Ministar Ivanović je kazao da je grupa „Prijatelji Zapadnog Balkana“ format od izuzetnog značaja za zemlje kandidate i evropsku budućnost regiona.

 -U aktuelnom trenutku proširenja, ključno je imati prijatelje i podržavaoce unutar Evropske unije. Posebno je važno što je u pitanju grupa zemalja koja poznaje i razumije region Zapadnog Balkana i zahvalni smo na podršci koju nam, i kroz ovaj format, pružate - rekao je Ivanović.

On je kazao da je politika proširenja dodatno u fokusu zbog dramatičnih promjena u evropskom sigurnosnom pejzažu, ocijenivši da taj kontekst predstavlja priliku za sve zemlje kandidate, koju treba iskoristiti po principu napredovanja prema individualnim zaslugama.

- Crna Gora ovaj proces ne vidi kao takmičenje, već kao realnu šansu za sve. Kao predvodnik u pregovaračkom procesu, zalažemo se za individualno vrjednovanje rezultata, uvjereni da je napredak jedne zemlje, dobra vijest za sve ostale - kazao je Ivanović.

Sa tim u vezi, ukazao je na napredak ostvaren u ključnim poglavljima, već u prvim mjesecima rada 44. Vlade. „Vjerujem da rezultati govore i da Crna Gora djelima potvrđuje svoju odlučnost da reforme na evropskom putu sprovodi dosljedno i posvećeno, sa ciljem da što prije okončamo pregovarački proces.

- Naš apsolutni prioritet je da ispunimo privremena mjerila u poglavljima 23 i 24 i počnemo sa zatvaranjem poglavlja- poručio je ministar.

Ocijenio je i da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU i da proces reforme Evropske unije može i treba da se odvija paralelno sa proširenjem EU.

Ministar Ivanović se, danas u Rimu, sastao i sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke Jurajem Blanárom.

U fokusu razgovora bila je evropska integracija, napredak Crne Gore i posvećenost reformama, kao i slovačko zalaganje za novu dinamiku proširenja.

- Bilo je riječi io bilateralnim temama, naročito saradnji u oblastima obrazovanja, zdravstva i odbrane, kao i saradnji u multilateralnim forumima. Sa tim u vezi, ministar je slovačkog kolegu upoznao sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027” -zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:17