/ Скупштина Црне Горе
12/05/2021 u 09:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) Усвојен предлог измјена Закона о тужилаштву

Бранко Радуловић казао је да желе пуну демократију, да лопови иду у ЗИКС, да врате фабрике и некретнине и да одговара онај ко је убио уредника "Дана" Душка Јовановића

Посланици црногорског парламента данас су гласали о Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Државном тужилаштву. Предсједник скупштине Алекса Бечић је констатовао да је прихваћен у начелу Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о Државном тужилаштву. На тај закон поднијета су 24 амандмана. Затим је изгласано, у цјелини, усвајање Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Државном тужилаштву. Бранко Радуловић казао је да желе пуну демократију, да лопови иду у ЗИКС, да врате фабрике и некретнине и да одговара онај ко је убио уредника "Дана" Душка Јовановића. Пленум наставља са засиједањем у понедељак, у 12. часова, са тачком дневног реда Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести.

ТОК ЧЕТВРТЕ СЈЕДНИЦЕ ПРВОГ РЕДОВНОГ (ПРОЉЕЋЊЕГ) ЗАСЈЕДАЊА:

Јутрос је прво била расправа о завршном рачуну буџетa za 2019. годину.

- Економија, ако неко мисли да је проста формула, тај појма нема. Они који уче на грешкама су рационални људи. Неко ко годинама, деценијама понавља грешке, или је будала или је фукара. Наша трагедија није што имамо овакав буџет, него што нисмо доввољно добри да научимо из оваквих буџета-казао је Бранко Радуловић.

Испред Социјалдемократа Дамир Шеховић је рекао да је кључна порука да је 2019. година једна од успјешнијих у протеклој деценији. 

- Јасно је да ова Влада не може још дуго да опстане, јасно је да ако не ријешимо данас ове проблеме они ће чекати и неку наредну Владу - казао је Шеховић.

image
Дамир Шеховић

Зденка Поповић је навела да је бивша Влада имала неодговора, бахат и недомаћински однос према новцу грађана 2019. године. М.И. је од почетка 2021. све до 12. марта 2021. године, у Подгориц, неовлашћено продавао и ради продаје држао кокаин. Петар Ивановић је казао да подаци јасно показују да садашња власт није затекла "спржену земљу" након преузимања власти. Истакао да му се чини да ће црногорска Влада да доживи колапс.

- Умјесто свих жалопојки и негативних коментара, учините нешто да ова земља иде напријед. Изволите, учините нешто. Дјела, а не ријечи - поручио је Ивановић.

Марко Милачић је поручио Ивановићу да је ово политчки дом, те да је њихов посао политика. Казао је да је кључно да ће "Права Црна Гора" гласати против овог текста завршног рачуна и позива тужилаштво да испита трошење новца током наведеног периода. Поручио је да са више пажње мора да се води рачуна како се троиши новац грађана.

Затим је настала расправа између Милачића и Ивановића, који су прозивали један другог. Ивановића је занимало како је Милачићева супруга почела да ради у јавном сктору, а Милачића је занимало како је Ивановићева мајка подигла велики износ кредита.

image
Марко Милачић

На реду је тачка дневног реда о Предлог закона о потврђивању Споразума о измјенама Секторског споразума између Владе Црне Горе и Европске комисије којим се утврђују правила за управљање и спровођење финансијске помоћи Уније Црној Гори у оквиру Инструмената претприступне подршке за област Политике „Пољопривреда и рурални развој” (IPARD). О овоме је говорио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стиjовић, истичући да постоји разлог хитности.

- Што се тиче овог споразума, пољопривреда је потпуно маргинализована и велики проблем пољопривредницима је што пола године немамо усвојен буџет, агобуџет, субвенције за ојачање привредног сектора и рпоизводити храну високих квалитета по европским стандардима. Пироритет је јачање пољопривредне производње и сточарства. Забрињава сектор шумарства јер је потпуно маргинализован, а ту су велике могућности Црне Горе, такође и дрвна индустира. Шта држава ради да помогне компанији "13 Јул" ?- казао је Андрија Поповић

image
Андрија Поповић

Стијовић је казао да Влада ради све да сачува "Плантаже"  и да тамо има 700 запослених који су у проблемима због плата. Казао је да је он министар који ради све да помогне тој фирми. Ивановић се надовезао на ову тему и рекао да ће са министром врло радо полемисати на суду, против којег су поднијете три тужбе због неистина. Поповић је истакао да му је жао што је јадна наша пољопривреда ис точарство овдје сада политизована, те је имао племениту намјеру када је поствио питање.

- Личне ратове водите ван ове Скупштине, нећемо да слушамо такву ситничавост. Молим вас пустите политизацију, ако имате те ратове ваше водите ван овога. Како јадној пољопривреди и сточарству да помогнемо? Никога од грађана не занима ваша прича ко је шта украо, са тиме ће се бавити надлежни органи - јасана је порука Поповића упућена Ивановићу и Стијовићу.

На реду је претрес око Предлог закона о потврђивању Споразума са земљом домаћином између Црне Горе и Уједињених нација које представља Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге. О томе је говорио министар вањских послова Ђорђе Радуловић. Говорило се и о Предлогу закона о потврђивању Међународне конвенциjе о спремности, реаговању и сарадњи у случаjу загађенjа уљем, 1990 (OPRC конвенциjа). Поред осталог говорило се и о загађењу мора због крузера, као и о лукама и њиховим посторјењима. Претрес је био и о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Црне Горе и Владе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске, који се односи на ваздушни саобраћај.

image
Алекса Бечић

- Посланици су усвојили и Предлог закона о потврђивању Споразума о измјенама Секторског споразума између Владе Црне Горе и Европске комисије којим се утврђују правила за управљање и спровођење финансијске помоћи Уније Црној Гори у оквиру Инструмената претприступне подршке за област Политике „Пољопривреда и рурални развој” (ИПАРД),  Предлог закона о потврђивању Споразума са земљом домаћином између Црне Горе и Уједињених нација које представља Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге, Предлог закона о потврђивању Међународне конвенције о спремности, реаговању и сарадњи у случају загађења уљем, 1990 (ОПРЦ конвенција) и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Црне Горе и Владе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске, који се односи на ваздушни саобраћај- саопштено је из Скупштине.

Ж. Бојанић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:05