Николић / RADOJE ZIVKOVIC
06/04/2021 u 11:24 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Николић оптужио Владу да дискриминише борце

Из Удружења бораца ратова од 1990. године оцјењују скандалозним и незаконитим чин којим се продужава дискриминација коју је увела бивша власт у области финансирања борачких удружења, а наставила влада премијера Здравка Кривокапића
Влада премијера Здравка Кривокапића наставила је са праксом дискриминације борачких организација, јер су и ове године буџетом предвидјели средства за рад само једног удружења, а осталима ни цента, тврди директор Удружења бораца ратова од 1990. Радан Николић. Наводи да се настављањем праксе повлашћеног финансирања СУБНОР-а, Предлогом закона о буџету за ову годину, наставља дискриминација коју је раније утврдио и Омбудсман.
Омбудсман је раније установио да се по­сто­jе­ћим за­ко­но­дав­ством дис­кри­ми­ни­шу Са­вез ор­га­ни­за­ци­jа бо­ра­ца На­род­но­о­сло­бо­ди­лач­ког ра­та Цр­не Го­ре 1941–1945. (СОБ­НОР) и Удру­же­ње бо­ра­ца ра­то­ва од 1990. (УБР 90), на чи­jем jе че­лу Ра­дан Ни­ко­лић, jер не до­би­jа­jу фи­нан­сиj­ску по­моћ. У ми­шљењу ом­буд­сма­на из 2016. на­во­ди се да по За­ко­ну о фи­нан­си­рању Са­ве­за удру­жења бо­ра­ца На­род­но­о­сло­бо­ди­лач­ког ра­та (СУБ­НОР), но­вац за рад до­би­jа са­мо ор­га­ни­за­ци­jа СУБ­НОР и ан­ти­фа­ши­сти, док су оста­ле до­ве­де­не у не­рав­но­пра­ван по­ло­жаj.
Из Удружења бораца ратова од 1990. године оцјењује „скандалозним противуставним и незаконитим чин којим се подупире политичка корупција и продужава дискриминација које је увела бивша власт у области финансирања борачких удружења, а наставила влада премијера Здравка Кривокапића”.
image
Кривокапић
-SR

– Отежавајућа је околност што је то учињено промишљено уз игнорисање налаза Заштитника људских права и слобода да се на тај начин чини дискриминација према другим борачким организацијама са истим статусом невладиних удружења и препоруци Заштитника да се изнађе модел њиховог финансирања на равноправном основу. Одмах по формирању владе Здравка Кривокапића, Удружење је поднијело министру финансија и социјалног старања Милојку Спајићу захтјев да, у сусрет доношењу предлога закона о државном буџету за ову годину, министарство на чијем је челу поступи по препорукама Заштитника. Уз захтјев су приложени необориви докази којима се разобличава манипулација „институционалног препознавања” некадашњег Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Црне Горе (СУБНОР) и његове потрошачке буџетске јединице Савез удружења бораца, кроз коју се финансирао по закону из 1991. године, као основа за пуњење касе СУБНОР-а, основаног под називом Савез бораца Народноослободилачког рата Црне Горе средином 2000. године.
Посланици да не подрже безакоње
Николић позива посланике да не подрже дискриминаторско финансирање.
– Позивамо народне посланике да у скупштинској процедури разматрања Предлога закона о буџету Црне Горе за 2021. годину не прихвате дискриминаторску потрошачку јединицу Савез удружења бораца, који није ни пуни ни скраћени званични назив СУБНОРА-а који је фактички корисник опредијељених средстава у издашном износу од 110.000 еура, од чега око 65.000 за плате и остала лична примања запослених и функционера. Ово првенствено из разлога што ће опредјељење за и против бити опредјељење за и против дискриминације, за безакоње или владавину права – поручује Николић.

Услиједило је ћутање министра Спајића, као и министра правде правде Владимира Лепосавића и премијера Здравка Кривокапића који су игнорисали више пута поновљене молбе Удружења да одговоре на захтјев Удружења и приме на разговор представника Удружења – наводи Николић.
Истиче да је пар дана прије доношења предлога закона о државном буџету министар Спајић писаним актом обавијестио Удружење како је СУБНОР и даље „институционално препознат као једина организација која може бити финансирана из буџета државе, као потрошачка јединица”.
Из Миниистарства финансија и социјалног старања, као ни из Владе јуче нијесу одговорили на питања у вези са финансирањем борачких организација.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 20:33