Зависници испред Метадоснког центра / - Романет
10/06/2022 u 06:45 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ученици ОШ "Марко Миљанов" трпе нападе зависника из оближњег центра: Дрогирају се и продају дрогу испред школе

Како немају гдје да се склоне испред Дома здравља на Конику да би користили дрогу, уђу у школско двориште. Тако свако јутро у кругу школе гледамо игле, шрицеве и разне друге опасне ствари, истиче Вујачић Вујичић

Родитељи ученика ОШ "Марко Миљанов" у подгоричком насељу Коник тврде да су дјеца свакодневно изложена страху и малтретирању јер се на 20 метара од улаза налази Центар за супституциону терапију, гдје се зависници од наркотика дрогирају и препродају дрогу. Предсједница Савјета родитеља Зорка Вујачић Вујичић казала је да се зависници дрогирају на самом улазу у школу и да дрогу за употребу припремају пред дјецом и запосленима. Она упозорава да је ситуација измакла контроли и да ученици гледају језиве сцене испред школе. Овим поводом су имали састанке са представницима Дома здравља Подгорица и Главног града, али је проблем и даље неријешен.

– Ово је озбиљан проблем који траје већ 17 година, од када је отворен Метадонски центар на овој локацији. Тај објекат је око 20 метара од улаза у школу дјеца у другом, трећем или четвртом разреду свакодневно у одређеним терминима наилазе на зависнике и њихове другове који долазе да би узели терапију или да је препродају. Ту се могу видјети страшне сцене, а малтретирају и дјецу. Десило се недавно да је дијете дошло без патика кући јер су му их скинули да би их продали, прошле године су узнемиравали дјевојчице... постало је неподношљиво и за дјецу и за родитеље. Како немају гдје да се склоне испред Дома здравља на Конику да би користили дроге, уђу у школско двориште. Тако свако јутро у кругу школе гледамо игле, шприцеве и разне опасне ствари. Обраћали смо се Дому здравља и Главном граду и обећали су да ће нам помоћи. Уколико се овај проблем не ријеши, у септембру ћемо блокирати главну саобраћајницу како бисмо заштитли нашу дјецу – најавила је Вујачић Вујичић.

Раде на измјештању Центра за зависнике

Из Дома здравља је саопштено да су разговори са Управом за имовину већ у току, а ускоро ће се опет обратити и Главном граду како би измjестили Центар.

– Не можемо то брзо риjешити јер тражимо одрживо и дугорочно рjешење. Нисам за то да измjестимо те терапиjе са Коника па да их премjестимо негдjе друго. И ти људи коjи се тамо лиjече нечиjа су дjеца и они имаjу своjа права. Тражимо одрживо рjешење да Центар буде у градскоj зони, а да буде удаљен од школа – саопштио jе директор Дома здравља Данило Jокић.

Она истиче да је то својеврсни центар за навикавање јер старија дјеца из осмог и деветог разреда постају лака мета и прилазе зависницима.

– Имамо велики проблем и ово неко треба да ријеши. Наставници су нам рекли да су прије неки дан на самом улазу у школу у оним њиховим кашичицама припремали дрогу за инјектирање. Свима смо се обраћали за помоћ у нади да ће ово бити ријешено. Из Дома здравља су нам рекли да морамо сачекати два мјесеца и да не смију да преселе Центар у Блок пет јер би се тамо исто дешавало. То показује да је наше насеље маргинализовано, јер се налдежни не обазиру на многе проблеме. Тражимо да се измјесте у неки монтажни објекат ван града како дјеца више не би гледала овакве сцене. Тражили смо од Управе полиције да нам обезбиједе полицајца, али су нам одговорили да немају довољно службеника. Систем као да нас тјера да продамо ово што имамо на Конику и да напустимо ово насеље – закључила је наша саговорница.

Кристина Михаиловић из Удружења "Родитељи" каже за "Дан" да су имали састанак овим поводом.

– Предлог родитеља jе да се пронађе неки мобилни обjекат и да не буде ни близу школе ни близу мjеста гдjе бораве дjеца. Мора да постоjи неко мjесто у граду гдjе би се то могло измjестити јер ту гдjе jе сад ниjе му мjесто. Осим што узнемиравају ђаке, даjу и изузетно лош примjер дjеци коjа их свакодневно гледаjу, а уз то, колико смо схватили, око школе и препродаjу дрогу – казала је Михаиловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 07:20