skupstina, df, demokrate, ura, snp / -SKUPSTINA.ME
02/02/2023 u 18:00 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predigra za parlamentarne izbore

Lideri opozicije sastali su se juče kako bi pokušali da se dogovore oko zajedničkog predsjedničkog kandidata, potvrđeno je za "Dan". Kako nezvanično saznajemo, većina učesnika smatra da na predsjedničke izbore moraju izaći sa jednim kandidatom

Predsjednički izbori, koji će biti održani 19. marta, biće predigra za parlamentarne izbore, ocjenjuju sagovornici "Dana". Tada će se izmjeriti i kandidati, ali i partije. Iako je ostalo još samo mjesec i po do izbora, jedini sigurni kandidati su Milojko Spajić iz pokreta "Evropa sad" i Dejan Vukšić iz Demohrišćanskog pokreta. Kao kandidat Demokratskog fronta (DF) pominje se jedan od lidera ovog političkog saveza, Andrija Mandić, dok još nisu sigurni potezi GP URA i Demokratske Crne Gore. Iz Ujedinjene Crne Gore je najavljeno da skupljaju potpise za Gorana Danilovića, a Socijalistička narodna partija (SNP) poziva većinu da postignu dogovor oko zajedničkog kandidata.

Politički analitičar Stefan Đukić kazao je za "Dan" da su ovo prvi izbori u koje Demokratska partija socijalista (DPS) ulazi maltene kao autsajder.

– Odnosno kao partija čiji će kandidat vjerovatno osvojiti najviše glasova u prvom krugu, a imati značajno male šanse u drugom, nije neočekivano što svi sada žele na neki način da se izmjere. Ipak, ovo su samo najave. Predsjednički izbori se shvataju samo kao predigra za parlamentarne, kad god oni bili održani, i svaki potencijalni dogovor nosi u sebi klauzulu dogovora za parlamentarne izbore, pa zato vjerujem da će do zaključenja lista biti jedan ili više zajedničkih kandidata od strane različitih struktura – naveo je Đukić.

Konsultant za međunarodnu javnu politiku Marko Begović rekao je za "Dan" da se u zatvorenom izbornom sistemu, sa vertikalno ustrojenim unutarpartijskim strukturama, razumije da predsjednički izbori predstavljaju svojevrsno mjerenje povjerenja.

– Prethodnom valja dodati činjenicu da je povjerenje većine partija značajno poljuljano, na šta upućuju i lokalni izbori u Podgorici. Kako vrijeme protiče, stiče se utisak da su građani prozreli partijsku kombinatoriku, koja je posljedica činjenice da ne mogu da ponude rješenja za realne probleme. S druge strane, valja pohvaliti da su pojedine partije istupile sa svojim liderima za predsjedničku trku, i valja ohrabriti posebno partije sa parlamentarnim statusom da njihovi čelni ljudi preuzmu odgovornost. Takođe, partije su pod ozbiljnim međunarodnim pritiskom u vezi blokade Ustavnog suda i vjerujem da su prinuđeni obezbijediti zakonito održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora – istakao je Begović.

SNP za zajedničkog kandidata

Pobjednici parlamentarnih izbora iz 2020. godine treba da imaju zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima 19. marta jer je to siguran recept za uspjeh, kazao je funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP) Darko Stojanović. On je na konferenciji za medije rekao da su prvi predložili Miodraga Lekića za zajedničkog kandidata, ali da su spremni da podrže i nekog drugog koga bi dogovorile stranke većine. Naglasio je da bi dobar kandidat bio i ministar finansija Aleksandar Damjanović, jer se, kako smatra, njegov rad uvažava.

Stojanović je rekao da SNP Crne Gore ima sluha i za eventualnu rekonstrukciju postojeće Vlade, ali i da je opcija da se nastave pregovori o mogućem formiranju nove, 44. Vlade.

Kako je naveo, zajednički kandidat pobjednika izbora iz 2020. godine bio bi pobjedik predsjedničkih izbora i time bi bila stavljena tačka na razvlašćivanje DPS-a u Crnoj Gori.

On napominje da pregovore o izboru nove vlade treba nastaviti.

Lideri opozicije sastali su se juče kako bi pokušali da se dogovore oko zajedničkog predsjedničkog kandidata, potvrđeno je za "Dan". Kako nezvanično saznajemo, većina učesnika smatra da na predsjedničke izbore moraju izaći sa jednim kandidatom.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije i manjinskih stranaka. Na sastanku je bio i aktuelni predsjednik Milo Đukanović, koji je takođe za to da opozicija ima jednog kandidata.

Iz SDP-a su juče ponovili da bi svi trebalo da se okupe oko nadstranačke ličnosti. Novi sastanak će biti održan do kraja nedjelje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 05:06