Obelisci u ljudskom tijelu / -ILUSTRACIJA
01/02/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jezivo otkriće: Naučnici u ljudima pronašli drugo živo biće

Takozvani obelisci mogli bi biti kolonizatori ljudskih mikrobioma

Nedavna otkrića stručnjaka ukazuju na postojanje posebnog oblika života koji živi unutar nas, a o kojem tek učimo. Nova istraživanja otkrila su genetski materijal sličan virusima, koji su nazvani "Obelisci," a koje naučna zajednica dosad nije primijetila.

Prema autorima ovog istraživanja, među kojima je i biolog Ivan Zeludev sa Univerziteta Stanford, sastav materijala nema sličnosti s bilo kojim drugim biološkim agensima, što ih podstiče na vjerovanje da bi obelisci mogli osigurati vezu između jednostavnih genetskih molekula i virusa, piše "Indy100".

Istraživanje, preneseno na "bioRxiv", otkriva da "Obelisci se sastoje od klase različitih DNK-a koje su kolonizovale ljudske i globalne mikrobiome i ostale nezapažene u njima."

Činjenica da su ovoliko dugo bili neotkriveni može proizlaziti iz njihove male veličine, budući da genetske sekvence obeliska imaju ukupno samo oko 1.000 znakova, što je čak i na mikroskopskopskom nivou prilično malo.

Studija je analizirala 5.4 miliona skupova podataka genetskih sekvenci, a jedan od skupova istraživanja takođe je otkrio pojavu obeliska u polovini oralnih uzoraka pacijenata. Autori takođe sugerišu mogućnost prisutnosti obeliska u različitim dijelovima ljudskog tijela.

- Ovo podržava ideju da bi obelisci mogli biti kolonizatori navedenih ljudskih mikrobioma - stoji u istraživanju.

Ovo otkriće samo pokazuje da stručnjaci neprestano otkrivaju nove stvari o sastavu ljudskog tijela, a nedavno su otkrili i čudan matematički obrazac koji se ponavlja u ćelijama našeg tijela, prenosi "Klik".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:12