/ - FOTO: UNSPLASH
03/07/2023 u 11:26 h
DAN protalDAN protal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

YouTube prijeti: Onemogućiće gledanje sadržaja onima koji blokiraju reklame

Korisnici YouTubea primijetili su upozorenje s porukom da će reprodukcija video snimaka biti blokirana nakon tri videa

YouTube traži načine za agresivniju borbu protiv gledalaca koji koriste blokatore reklama dok gledaju video snimke na ovoj platformi.

Korisnici YouTubea primijetili su upozorenje s porukom da će reprodukcija video snimaka biti blokirana nakon tri videa. U upozorenju se navodi da će ih YouTube spriječiti da nastave da gledaju video snimke na platformi ukoliko ne onesposobe svoj adblocker ili ne dodaju veb stranicu na svoju "bijelu listu".

"Reklame omogućavaju YouTubeu da ostane besplatan za milijarde korisnika širom svijeta", navodi se u obavještenju. Takođe, YouTube "savjetuje" korisnike da odaberu pretplatu za YouTube Premium kako bi izbjegli reklame, a u tom slučaju bi "kreatori ipak bili plaćeni za ono što rade".

Prije ovih upozorenja je YouTube samo prikazivao pop-up obavještenja korisnicima blokatora reklama, podsjećajući ih da se na taj način krše pravila korištenja platforme. Nova upozorenja su "dio malog eksperimenta koji YouTube sprovodi globalno", a koji zahtijeva od korisnika da ugase blokatore reklama i dozvole prikazivanje reklama na platformi ili da se pretplate na YouTube Premium.

Ukoliko korisnici ostanu uporni u korišćenju adblockera, YouTube bi mogao da im onemogući gledanje videa. Trenutno se nove mjere primjenjuju na malom broju korisnika. YouTube većinu prihoda dobija od reklama, a pad je zabilježen u tri prethodna tromjesečja tako da neće biti iznenađenje ukoliko nove mjere budu primijenjene na više korisnika širom svijeta, prenosi b92.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:34