Коп Рудника угља / - Б.Је
09/06/2022 u 17:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада о државним компанијама: Партијско запошљавање на врхунцу

Само у Руднику угља увећање броја запослених у односу на крај 2020. године скоро више од 200 особа, а у Луци Бар преко 70

У појединим компанијама у државном власништву у посљедње вријеме је дошло до енормног повећања броја запослених, које нијесу пратиле одговарајуће анализе, саопштио је министар капиталних инвестиција, Ервин Ибрахимовић.

„Анализом коју смо направили у Министарству, а у вези са пословањем компанија у државном власништву, дошли смо до закључка да је у посљедње вријеме у појединим привредним друштвима дошло до енормног повећања броја запослених, које нијесу пратиле одговарајуће анализе којима би се утврдиле реалне потребе тих фирми за додатним анагажовањем радне снаге“, рекао је Ибрахимовић на сједници Владе.

Он је казао да је, на примјер, само у Руднику угља увећање броја запослених у односу на крај 2020. године скоро више од 200 особа, а у Луци Бар преко 70.

„Имамо информацију да се такав тренд наставља“, навео је Ибрахимовић.

Влада је тим поводом данас разматрала Инфомрацију о увећању броја запослених и повећању трошкова пословања по том основу у компанијама чији је оснивач држава, као и предузећима у којима држава посједује већински удио капитала.

Информацију је припремило Министарство капиталних инвестиција и донијело одређене закључке.

Министар одбране, Рашко Коњевић, сматра да има простора да се закључци додатно оснаже.

Влада, како је рекао, мора послати јаснију политичку поруку допуном једног од закључка да се Министарство капиталних инвестиција обавезује да у хитном року предложи промјену свих чланова органа управљања у предузећима у којима је дошло до промјена у броју запослених.

„Мислим да Влада треба да пошаље јасну поруку да ће чланови у свим оним предузећима, у којима сте дијагностификовали да се ово ради, сходно законским могућностима бити разријешени на предлог Владе“, рекао је Коњевић.

Потпредсједник Владе, Владимир Јоковић, сматра да се не можемо само концентрисати на претходну Владу.

“Свака Влада је ово радила. Не можемо сад оптужити једне, а за оно друго што је било прије тога – све у реду. Треба све да провјеримо” рекао је Јоковић и додао да треба да постоје исти аршини.

Ибрахимовић је одговорио да је посао Владе да креира привредни амбијент и ствара услове за нова радна мјеста, али да ова динамика запошљавања није оправдана реалним стањем у државним предузећима.

„Инсистирамо да нам доставе документацију и на основу тога када утврдимо какве су биле динамике и методе запошљавања мислим да онда треба да појачамо закључак и донесемо много јаче мјере“, рекао је Ибрахимовић.

Премијер Дритан Абазовић саопштио је да ако је неко радио супротно закону, мора да одговора.

„Треба да имамо принцип који је праведан, а то је да покушамо да пред законом сви будемо исти и да одговорамо за свој рад на начин како предвиђа закон“, закључио је Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 08:46