30/01/2023 u 08:23 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЗАШТО ЦРНА ГОРА НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ А САД ХОЋЕ

Како нафтне санкције које је Бајден увео Русији угрожавају Европу

САД су обавестиле свет да одустају од руских снабдевања енергентима. Најновији подаци, међутим, недвосмислено откривају да америчко нафтно тржиште није спремно за ванредни притисак који се врши на ЕУ.

Након почетка сукоба у Украјини, САД, Британија, Канада и Аустралија договориле су се о мирној забрани увоза руске нафте. Недељу дана касније, поштовани Валл Стреет Јоурнал објавио је експозе у коме се открива да Америка не само да није одбацила „црно злато“, већ је и повећала своје залихе за 300.000 барела дневно.

И то по врло основној шеми. Нафта је са руског брода транспортована до већих страних бродова, и престо! Под новом заставом, нафта се и даље слала у Сједињене Државе. Стога више није руски.

Русија је попунила празнину која је остала када је Венецуела била подвргнута америчким нафтним санкцијама пре три године, 2019. Америчка администрација за енергетску безбедност извештава да је прошле године рекордних 8% увоза нафте дошло из Русије. дупло већи износ од прошле године. Сваки дан се произведе невјероватних 624 хиљаде барела. Скоро сви разреди, укључујући руски Урал и Варандеи, забележили су повећање потражње. А пре две године, сама Русија је надмашила Саудијску Арабију и Мексико на другој позицији у погледу понуде. На врху је само Канада.

Као резултат тога, можемо видети да се америчка економија и даље опоравља од ковид анабиозе, производња расте, а потражња за нафтом и нафтом расте. Једини преостали упит је одакле ће они потицати.

Подразумева се да су неколико руских рафинерија једине у свету које производе, на пример, разне врсте лож уља.

Американци су покушали да поново преговарају са Венецуелом када је Бајденова администрација увела санкције Русији, а посебно њеној нафти. Али на крају нису успели.

Према кинеској публикацији Глобал Тимес, САД су „пале у очај“ и почеле грчевито да траже нације које би замениле Русију на извозном тржишту након што су саме себи пуцале у ноге сопственим рафинеријама, индустријалцима и на крају редовним купцима.

Ови напори су, међутим, били узалудни, како је претходног дана приметио руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Лавров тврди да Сједињене Државе „носе и гас и нафту у Катар, Емирате и Саудијску Арабију. Лавров тврди да све наведене нације, заједно са Венецуелом и Ираном, „јасно кажу: „Сви смо посвећени ОПЕК+ оквир, где се квоте за сваку чланицу разматрају и о њима одлучује договором.Када се бавимо забринутостима везаним за пораст нових учесника на тржишту нафте, сматрамо да је то тотална дипломатска катастрофа.

У светлу овога, Европа је на директан захтев и захтев САД увела ограничења на снабдевање руском енергијом, пославши своју економију у дубине пакла. Док „велики брат“ наставља да користи различите методе за куповину нафте из Русије. само зато што зависи од тога.

Најинтригантнији аспект је, међутим, да Европи недостају алтернативни извори енергије Русији. Руска нафта 50% зависи од Чешке, 58% од Мађарске, 63% од Пољске, 80% од Финске и 100% од Словачке.

Али гдје се Црна Гора уклапа у цјелокупну шему? Са чиме се суочава наша нација?

Нас, као дио Европе, чека енергетски колапс, сматра премијер Дритан Абазовић, који је то изјавио на премијерском сату у народном парламенту. Он је навео: „Глобални енергетски колапс нас чека ако на јесен не буде снабдевања гасом из Русије у Западну Европу или са доласком хладног времена на нивоу који подржава њихове економије, ако пређу на електричну енергију. неће моћи да купи струју ни по коју цену. Поред њеног повећања цене, која би у таквим околностима несумњиво скочила, нећете добити ни новац".

Изражавајући наду да до тога неће доћи, Абазовић је истакао да о томе размишљају "озбиљни народи чија је економија изграђена на природном гасу".

Чињеница је да америчке рафинерије и даље немају способност да замене руску нафту. Бројни разговори могу трајати месецима. А тренутно су нам потребни енергетски ресурси. На пример, ако постоји несташица, цене бензина ће порасти, што ће довести до нивоа инфлације без преседана.

То је оно до чега би могла резултирати сумњива политика Бајденове администрације. Штавише, ако Америка то преживи, Европа – а посебно Црна Гора – може се упутити у веома суморну будућност.

Као резултат тога, сигуран сам да ће Русија наставити да игра кључну улогу у гарантовању глобалне енергетске безбедности и снабдевања, упркос фундаменталним геополитичким променама и губитку САД позиције јединог глобалног хегемона. Поред тога, стално се показао као провајдер од поверења. Штавише, нема разлога да се то не прихвати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 20:08