Sveti Sava i Sveti Simeon Mirotočivi / - SVETI SAVA I SVETI SIMEON MIROTOčIVI
26/02/2024 u 09:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas je Sveti Simeon Mirotočivi

Naodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo moliti se svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu djece

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Svetog Simeona Mirotočivog, čije je svetovno ime prije nego što se zamonašio bilo Stefan Nemanja.

Osnivač srpske srpske vladarske loze - dinastije Nemanjića, preminuo je na današnji dan 1199. godine u Hilandaru.

Uspio je da proširi tadašnju srpsku državu i aktivno se borio protiv bogumila. Kada se zamonašio, otišao je u manastir Vatoped, na Svetoj gori, kod svog sina, tada monaha Save. Zajedno su obnovili manastir Hilandar, koji su dobili od vizantijskog cara.

Loza koju su zasadili postoji i dan-danas, a narod vjeruje da zrno ovog grožđa iz Hilandara uz post i molitve Svetom Simeonu pomaže nerotkinjama da dobiju potomstvo.

Simeon je u njemu poživio samo sedam mjeseci. Sava je prenio njegove posmrtne ostatke 1208. godine u Rašku, da bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast. Mošti su mu pohranjene u Studenici, njegovoj zadužbini.

Stefan Nemanja je podigao i crkve i manastire Đurđevi Stupovi, Bogorodičin manastir i manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog u nizu svetitelja iz loze Nemanjića. Zajedno sa sinom Savom, smatra se ocem Srpske pravoslavne crkve.

Naodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo moliti se svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu djece.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:17