/ - FOTO: ARHIVA
19/11/2022 u 17:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Episkop novobrdski Ilarion biće hirotonisan sjutra u Hramu Svetog Save

Episkop Ilarion učestvovao je i u litijama, a svojevremeno je kazao da se u narod u Crnoj Gori protiv besmisla bori molitvom i praštanjem

Vikarni episkop novobrdski Ilarion biće hirotonisan sjutra u hramu Svetog Save na Vračaru na liturgiji koju će služiti srpski patrijarh Porfirije.

Iguman manastira Draganac imenovan je za vikarnog episkopa novobrdskog na redovnom zasijedanju Sabora SPC održanom u maju ove godine.

Vladika Ilarion je rođen kao Rastko Lupulović 1974. godine u Beogradu.

Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, a 1991. godine upisuje Fakultet dramskih umjetnosti – smjer gluma. Pokazao je veliki umjetnički talenat i u znamenitom pozorištu Atelje 212 bio je viđen kao jedan od perspektivnijih glumaca mlađe generacije.

Od 1992. godine redovno dolazi u manastir Visoki Dečani gdje 1996. postaje iskušenik.

Zamonašen je 1998. godine dobivši monaško ime Ilarion.

image

foto: Arhiva

- FOTO: ARHIVA

U čin jerođakona je rukopoložen 1999. godine, a 2001. godine biva rukopoložen u čin jeromonaha. Budući posebno nadaren za umjetnost, pored ostalih poslušanja najčešće bi ikonopisao u manastirskoj radionici.

Po blagoslovu Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, biva određen za vršioca dužnosti nastojatelja manastira Gorioč, a na 2011. godine biva poslat u manastir Draganac u Кosovskom Pomoravlju, gdje preuzima upravu manastira najprije kao vršilac dužnosti nastojatelja, a potom i kao nastojatelj manastira.

U Кosovskom Pomoravlju nastavio je da radi ne samo na izgradnji i adaptaciji manastira Draganca, već i sa duhovnim bogaćenjem vjernog naroda.

Redovno je predavao vjeronauku djeci u lokalnoj srpskoj školi i često držao predavanja širom Eparhije i Srpske pravoslavne crkve na različite bogoslovske teme.

image

Foto: KiM

- FOTO: KIM

Godine 2012. odlikovan je činom protosinđela, a na Đurđevdan 2015. godine je rukoproizveden u čin arhimandrita i imenovan za arhijerejskog zamjenika Episkopa raško-prizrenskog.

Pored već ranije završenog Fakulteta dramskih umjetnosti, 2010. godine upisao je Bogoslovski fakultet koji je završio u roku od četiri godine sa zavidnim uspjehom.

Episkop Ilarion učestvovao je i u litijama u Crnoj Gori, a svojevremeno je kazao da se u narod u Crnoj Gori protiv besmisla bori molitvom i praštanjem.

- Oči svih su danas uprte u Crnu Goru koja brani ljudsko dostojanstvo, istinsko čojstvo, brani onaj obraz koji nam je Bog dao. Ova crkva je sazdana od te tanane vjere, od čiste svile i skerleta, gdje se mi sabiramo ne bi li se pričestili vječnim životom. Potresen sam i radujem se što vidim da vi vašim dostojanstvom, ovom ljepotom koja se zbiva već danima, svjedočite vječni smisao u borbi protiv besmisla- poručio je episkop Ilarion na litiji u Podgorici prije dvije godine. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 01:44