Илустрација / - Интернет
15/06/2022 u 17:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Читаоци не воле вијести о Украјини, корони и скупоћи

Повјерење у вијести такође опада, а најниже је у САД, гдје је истраживање показало да у просјеку, само 42 одсто људи вјерује да је већина вијести истинита

Све већи број људи селективно избјегава важне вијести попут информација о пандемији вируса корона, војној операцији Русије у Украјини и трошковима живота, наводи се у новом извјештају Ројтерсовог Института за студије новинарства који је данас објављен.

Већина анкетираних изјаснила се да редовно чита вијести, а њих 38 одсто изјавило је да их понекад избјегава, што представља значајно повећање у односу на 29 одсто таквих одговора у истраживању спроведеном 2017. године, оцјењује Ројтерс.

Ово је нарочито изражено код млађих од 35 година, међу којима је око 36 одсто навело да их читање вијести чини нерасположенима.

Повјерење у вијести такође опада, а најниже је у САД, гдје је истраживање показало да у просјеку, само 42 одсто људи вјерује да је већина вијести истинита.

„Велики број људи сматра да су медији подложни политичком утицају, а само мањи број вјерује да већина информативних организација ставља друштвено корисне теме испред свог комерцијалног интереса”, написао је у извјештају Расмус Клајс Нилсен, директор Ројтерсовог Института.

Млађа публика све више приступа вијестима преко платформи попут Тик Тока и слабије се ослања на информативне куће, стоји у извјештају.

Сваке недјеље 78 одсто младих од 18 до 24 године приступа вијестима преко претраживача и друштвених медија.

Четрдесет процената те старосне групе користи Тик Ток сваке недјеље, а 15 одсто каже да га користи за проналажење, дискусија или дијељење вести.

Стопа читалаца који плаћају за онлајн вијести је на нивоу од 17 одсто, као и прошле године, а највећи дио дигиталних претплата односи се на националне медијске куће, наводи Ројтерс.

(Политика.рс)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:18