Pjevači, prijatelji Zorana Kalezića, na kraju pozdravili publiku / -PRIVATNA ARHIVA
04/04/2023 u 17:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počast kolegi ukazali pjevajući Kalezićeve hitove

Hitove Zorana Kalezića za sva vremena publika je pjevala zajedno sa solistima koji su dali sve od sebe za vrhunski štimung tokom koncerta, koji je uz radost, suze i aplauze, trajao dinamično i ostao za pamćenje - kaže Koprivica

Koncert "Pjevamo Zoranove pjesme", posvećen legendi crnogorske narodne muzike, Zoranu Kaleziću, kao rijetko koji u posljednje vrijeme je izazvao nezapamćeno interesovanje medija i publike, kaže prof. dr Dragan Koprivica.

- Sinoć je velika sala KIC-a "Budo Tomović" bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a reakcije publike bile fantastične, kao dokaz ljubavi i poštovanja prema velikom pjevaču i kompozitoru narodne muzike. Hitove Zorana Kalezića za sva vremena publika je pjevala zajedno sa solistima koji su dali sve od sebe za vrhunski štimung tokom koncerta, koji je uz radost, suze i aplauze, trajao dinamično i ostao za pamćenje - kaže Koprivica.

U početnom dijelu programa voditelji su podsjetili gledaoce na Kalezićevu muzičku biografiju za nezaborav, ističući da je za njegova gostovanja cijela Evropa bila muzičko dvorište, a da je gostovao i od Moskve do Amerike i Australije, i svugdje bivao rado dočekivan i slušan, kao jedan od najvećih pjevača u istoriji narodne muzike Crne Gore i balkanskog muzičkog prostora.

Navedeno je i da je Zoran sarađivao sa najvećim kompozitorima narodne muzike, Acom Stepićem, Kemišem, Šabanom Šaulićem, Božidarom Ivaniševićem, Radom Vučkovićem ("Moj dobri anđele")... I da je bio ne samo briljantan pjevač, nego i kompozitor većeg broja hitova, među kojima i pjesme "Tamo đe se gusle čuju".

Tokom karijere drugovao јe s mnogim muzičkim zvijezdama, posebno sa svojim kumom Tomom Zdravkovićem, a 2016, povodom 50 godina stvaralaštva, održao je koncert za nezaborav u prepunom "Sava Centru" u Beogradu pred četiri hiljade gledalaca.

- Među brojnim nagradama, Zoran јe stekao i priznanje zaslužnog umjetnika ne samo Crne Gore, nego i SAD-a, kakvo su, na primjer, dobili Rej Čarls i Tom Džons. Kalezić јe u Beogradu u septembru prošle godine predstavio i svoj posljednji studijski album "Spomenar", gdje se nalazi i pjesma "Za Irenu", posvećena njegovoj životnoj saputnici, koja je sinoć bila prisutna na koncertu, i koju je publika pozdravila dugim i srdačnim aplauzom. O Zoranu su kratko besjedili poznati muzički poslenici Milorad Mićo Miranović i Sulejman Beća Kujević - kaže Koprivica.

Poseban značaj manifestacije

Uz tehničko vođstvo Dražena Milića, na filmskom platnu tokom cijelog koncerta prikazivane su Kalezićeve fotografije iz različitih životnih perioda, što je atmosferu učinilo posebnom.

Po scenariju organizatora koncerta, Dragana Koprivice, veče su uspješno vodili Koprivica i mlada talentovana glumica Jovana Todorović.

Zbog, kako je Koprivica istakao, posebnog značaja manifestacije, program su snimale ekipe više televiziјskih kuća, a postoji mogućnost da, zbog kulture sjećanja, kao i imena Zorana Kalezića i njegovog značaja u našoj muzičkoj kulturi, koncert bude ponovljen u još nekim gradovima Crne Gore i šire.

Za realizaciju cjelokupnog programa pobrinuo se poznati muzički stvaralac Aleksandar Saša Magovčević, a muzički dio programa otvorio je najmlađi učesnik, Rajo Simonović, a zatim je nastupio Goran Jokanović, te Dragan Koprivica koјi je zaјedno sa publikom pjevao popularan hit "Ti nikad nećeš znati". Lazar Kalezić, Zoranov bratanić, izvrsno je izveo pjesmu "Šta će meni vino", a Dejan Škuletić je nagrađen burnim aplauzima za pjesmu "Vratiću se, majko". Publici su se predstavila i Zoranova koleginica i doživotni prijatelj, vokalna solistkinja Tanja Šeter, pjesmom "Na Svetog Nikolu", a nakon posljednje strofe zajedno s publikom, a kapela, u sjajnoj atmosferi, dodatno je otpjevala popularni refren.

Dragan Račić јe izveo kompoziciju "Pjesma Podgorici", a Igor Đurović, sin pjevača, Ljuba Đurovića, je podigao na noge oduševljenu publiku, koja je gromkim aplauzima, pjevajući zajedno s njim "Tamo đe se gusle čuju" napravila i najljepši, euforični vrhunac cjelokupne večeri.

- U samom finišu svojim briljantnim nastupima omaž Kaleziću obilježili su Šukrija Žuti Serhatlić i Zdravko Đuranović pokazujući ne samo svoje vrhunsko pjevačko umijeće, nego i bratsku ljubav i poštovanje prema svom preminulom prijatelju, velikanu muzičke scene. Zatim je na velikom platnu prikazana fotografija Zorana i njegove kćerke, uz Aleksandrine riječi zahvalnosti, upućene iz Beograda, a koje su propraćene srdačnim aplauzima - ispričao јe Koprivica.

Na samom kraju prikazan je i video-snimak Zoranove interpretacije čuvene pjesme "Moj dobri anđele", kompozitora Rada Vučkovića, pri čemu je pjevala i aplaudirala cijela sala KIC-a "Budo Tomović".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 12:04