Hor Vokalisti / -VUKAJLO IVANOVIĆ
12/12/2023 u 11:15 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Saša Barjaktarović i Vokalisti podigli muzički obelisk Konjuh planini

Ovom pjesmom se klanjamo junacima Drugog svjetskog rata, njihovoj žrtvi, njihovim mladim životima i pjevamo u njihovu čast - poručuje Barjaktarović

Snažna emocija zanjihala je ponovo "borove i jele, jablane i breze" na Konjuh planini kada su gordi glasovi Vokalista odjeknuli sa više lokacija crnogorskim planinama i podsjetili na hrabrost i žrtvu opjevanu u pjesmi. Ovoga puta gora se tresla od snege vokala u horu koje je hiruški precizno ujedinio dirigent Saša Barjaktarović u novom aranžmanu i svima pojedinačno namijenio djelove, uloge i osjećanja. Na prvo slušanje jeza podilazi sa svakom novom dionicom pjesme, koju savršen zvuk vokala stihijski nadopunjuje.

- Horske dionice su raspisane sa novim senzibilitetom, pri čemu je ukazana važnost svakom glasu. Svaka dionica ima posebno oblikovanu melodiju u pratnji glavne, a  snažan prikaz tuge je dodatno dočaran kroz melodiku i dramatično ponavljanje teksta u horskom višeglasju - objašnjava dirigent.

Ideja dirigenta Barjaktarovića, koji potpisuje horski aranžman, idejni koncept, režiju i produkciju spota, bila je da se kroz pjesmu posvećenu Petru Peju Markoviću, koji je život ostavio u 21. godini na planini Konjuh, Vokalisti video spotom poklone žrtvama u Crnoj Gori, da podsjete na junake koji su u svojim mladim godinama dali život za slobodu i našu bolju budućnost.

U orginalu  Konjuh planinom je melodija starog ruskog napjeva, a stihove je napisao Miloš Popović Đurin, saborac Peja Markovića, čijoj je žrtvi u 21. godini u Drugom svjetskom ratu pjesma i posvećena.
- Mislim da sam ovoj obradi Konjuh planine dao najbolji dio sebe. Ponosan sam na to što su mi pjevači Vokalista vjerovali i svesrdno podjelili moju strast ka ovom projektu. Željeli smo da pošaljemo vrijednosnu, a ne ideološku poruku. Siguran sam da se to vidi i osjeća u spotu koji je pred publikom. Teško je opisati utiske i emocije koji su nas obuzimali dolaskom na ova spomen obilježja, posebno među pjevačima koji su ih prvi put vidjeli. Veliki doprinos dao je i provjereni dvojac sa kojim puno radimo, a to su Dejan Božović u muzičkom i Mika Marković u vizuelnom dijelu - kaže Barjaktarović.

image

Saša Barjaktarović

-VUKAJLO IVANOVIĆ

Dirigent je horu priredio premijeru spota u bioskopu Sinepleks gdje su njegovi slavuji prvi put vidjeli kako je početna ideja trodnevnog snimanja spota, dobila konačan izgled, a scene postale dostojne ambijenta.

- Prve reakcije, prije svega stručne javnosti su izuzetne, što nam mnogo znači i dodatno potvrđuje da smo napravili lijepo muzičko djelo. Želimo da, po mnogima najljepša partizanska balada Konjuh planinom u izvođenju Vokalista, ostane trajni muzički znak zahvalnosti junacima Drugog svjetskog rata, sa teritorije Crne Gore i svih drugih zemalja. Ovom pjesmom se klanjamo njihovoj žrtvi, njihovim mladim životima i pjevamo u njihovu čast - poručuje Barjaktarović.

Spot je sniman na šest najvećih spomenika u Crnoj Gori i to na tri spomenika na teritoriji opštine Nikšić - Carinama, Trebjesi i Grahovu; u Beranama na spomen kompleksu Sloboda na brdu Jasikovac, u Andrijevici u spomen parku Kanjaževac, a kod Podgorice na Barutani na Spomeniku palim borcima Lješanske nahije.

Trogodišnje pripreme Barjaktarovića za ovaj projekat dokaz su da predanost i entuzijazam mogu dovesti do perfekcije. Cijeli projekat je nastao iz ljubavi i poštovanja dirigenta i njegovih prijatelja volontera(Vokalista), i bez pomoći sponzora. Konačan zvuk, energija i poštovanje nadolaze iz svakog kadra spota koji ostaje pokolenjima kao putokaz da se vrijednosti ne zaboravljaju, da ljubav ima vrijednost veću od novca, da su zvijezde(petokrake) uvijek na vrhu, a prijatelji nisu samo rame za plakanje već i podrška, u ovom slučaju ona vokalna i najglasnija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 22:42