Ђорђе Сухих
07/05/2021 u 17:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отвореним листама до предсједника МЗ у Подгорици

Предсједник Скупштине Главног града Ђорђе Сухих наводи да се надају да ће до љета усвојити нову одлуку о МЗ

Отворене листе довешће до тога да ће партије бирати што квалитетније људе, а са друге стране ће се политика измјестити из свих тих збивања, навео је Ђорђе Сухих

Сви одбори и предсједници одбора повјереника разрешавају се дужности, а грађани своја права могу остварити посредством службеника Секретаријата за локалну самоуправу који обављају послове за потребе мјесних заједница, саопштено је из Секретаријата за локалну самоуправу. Повјереници су, како саопштавaју из овог органа управе, разријешени у 40 мјесних заједница, након што је Управни суд поништио рјешења Ђорђа Сухиха, предсједника Скупштине Главног града, о њиховом именовању.

До усвајања нове одлуке о мјесним заједницама која је на јавној расправи, грађани ће своје предлоге достављати секретарима мјесних заједница. Нова одлука о МЗ прописује да ће убудуће савјет мјесне заједнице имати пет чланова од којих по једног члана за именовање предлажу градоначелник, клуб одборника парламентарне већине, клуб одборника опозициjе, док два члана именуjе одбор за избор и именовање.

Предсједник Скупштине Главног града Ђорђе Сухих наводи да се надају да ће до љета усвојити нову одлуку о МЗ.

–Уставни суд је урадио оно што је и било логично. Ми смо по старом закону бирали повјеренике, а како се закон промијенио нијесу више могли бити бирани на ту функцију. Сада што брже треба понудити нову одлуку – навео је Сухих.

Ђорђе Сухих се осврнуо и на број повјереника који је предложен новом одлуком.

– Сада се кренуло у изборну реформу закона па се надам да ће и на овом нивоу мјесних одбора рјешавати на неки други начин. Видио сам да се поново прича о отвореним листима, оне су чак најједноставније и најближе за увођење на примјер у мјесним заједница гдје ће грађани моћи да гласају блиског суграђанина којег познају као доброг човјека, него што ће се опредјељивати према партијама које припадају одређени људи. Прво, то ће довести до тога да ће партије бирати што квалитетније људе јер ће то бити веома значајно, а друго, мало ће се политика измјестити из свих тих збивања јер ће човјек својим именом и презименом, бити носилац активности – наводи Сухих.

Предсједник градског парламента наводи да је нова одлука о мјесним заједницама у форми нацрта те да је подложна промјенама.

– Прошла одлука о мјесним заједницама је била али је било тешко спровести. Мислим да је значајно донијети што прије нову одлуку да грађани не би остали без својих представникау одборника и да се све сведе на рад секретара која су техничка лица – навео је Ђорђе Сухих.

Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:45