Дивља говеда / - фото: Т.В.
10/05/2021 u 17:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У двиjе акциjе ухваћено 17 грла дивље стоке у Градиошници

Расписан jавни оглас како би се обавjестили могући власници нађене стоке

Током протеклог викенда у двиjе одвоjене акциjе, коjе jе предводио предсjедник општине Жељко Комненовић, ухваћено jе 17 грла дивље стоке, коjа jе децениjу уназад причињавала штету становницима Градиошнице, Вриjеса, Богдашића и Кавча. Ово су уjедно први конкретни резултати вишемjесечног рада на рjешавању проблема незбринуте стоке коjа се слободно креће jавним и приватним површинама у горнjим дjеловима града, саопштили су из Општине.

У акциjи на бившем пољопривредном добру „Монтепранзо Бокапродукт“, учествовали су општинска Служба заштите, добровољна ватрогасна друштва из Тивта, припадници Секретариjата за инспекциjски и комунални надзор, Одjељења безбjедности Тиват и Комуналног предузеће Тиват, али и ветеринарски инспектор из Управе за безбjедност хране, ветерину и фитосанитарне послове.

Ова грла су ухваћена у импровизовани тор, а затим превезена на локациjу карантина у Спужу.  Адекватан транспорт jе спровело приватно предузеће из Подгорице, специjализовано за ову врсту посла. У карантину ће се спровести диjагностичка и клиничка испитиванjа, како би се утврдио здравствени статус животињjа.

– Животиње нису биле обиљежене обавезним ушним маркицама, па ниjе било могуће утврдити у чиjем су власништву. Општина Тиват ће сходно законскоj процедури, прецизниjе сходно Закону о своjинско-правним односима, обjавити jавни оглас, како би се могући власници ухваћених животиња jавили да докажу власништво  – рекла jе секратарка за инспекциjски и комунални надзор Општине Тиват Jелена Шћекић. Рок за приjаву и доказивање власништва jе 15 дана од дана наласка животиња (у овом случаjу 25.05.2021.), а исто се може обавити у Секретариjату за инспекциjски и комунални надзор. Трошкове транспорта, смjештаjа и држанjа животиња у карантину сносиће лице коjе докаже право власништва.

Чланом 95 Закона о своjинско-правним односима прописано jе „да ће се нађена стока продати, ако се лице коjе jе стоку изгубило не jави у року од 15 дана од дана наласка”.

Акциjа хватања дивље стоке биће наставлjена у овом али и другим дjеловима града, будући да jе проблем евидентиран у готово свим вишим дjеловима Тивта.

Т.В.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:52