Лутајућа стока на простору биувшег пољопривредног добра / -OPšTINA TIVAT
19/04/2021 u 18:24 h
т.в.т.в.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Тивту почело рјешавање питања лутајуће стоке

На простору бившег пољопривредног добра затечен је импровизовани обор са појилиштем, али и закључан објекат у којем су смјештене козе, а појавиле су се особе које су приведене на информативни разговор јер су опструисале цијелу операцију, каже Жељко Комненовић
Цјелодневна акција хватања дивљих говеда на подручју Градиошнице, коју је организовала Општина Тиват, спроведена је у недјељу уз учешће бројних служби и институција. Изузев челника Општине, на лицу мјеста били су припадници Службе заштите, Секретаријата за инспекцијске и комуналне послове, Секретаријата за привреду, припадници добровољних ватрогасних друштава „Кртоли”, „Тиват” и „Бока”, ветеринарски инспектор, радници предузећа из Подгорице специјализованог за овакве активности, а у одређеном тренутку и службеници тиватског Одјељења безбједности. Логистику је пружило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде које је обезбиједило простор у Спужу, који ће бити коришћен као карантин за допремљена лутајуће стоке.
– Општина Тиват је одлучна да стане на крај проблему нелегалних говеда која обитавају на простору бившег пољопривредног добра „Монтепранзо” – казао је предсједник Општине Жељко Комненовић наглашавајући да је акција била саботирана и да је у појединим моментима у питање доведена и безбједност учесника акције.
-– Појавиле су се особе које су приведене на информативни разговор јер су опструисале и пратиле цијелу операцију. Како сам информисан, у службеној забиљешци су дале исказ како не знају чија су говеда, те да нису њихова, што нама олакшава посао. Та лица су имала усмену дозволу да се несметано крећу подручјем бившег пољопривредног добра, којим газдује тиватско Комунално предузеће. Тражио сам од директиора Комуналног да изда рјешење којим се на ово подручје забрањује приступ свим лицима која нису запослена или посебно овлашћена – истако је Комненовић.
image
Инпровизовани објекти за држање стоке
-OPšTINA TIVAT

Према његовим ријечима, на предметној локацији затечен је импровизовани обор са појилиштем, али и закључан објекат у којем су смјештене козе. Учесници акције затекли су на том простору 30 до 40 грла, али мјештани тврде да је тај број много већи.
Комненовић: У питању велика прича која води до неких нелегалних активности
Предсједник Општине Тиват указао је и на чињеницу да је крајем марта предсједница тиватског одбора ДПС-а Јованка Лаличић упутила Уставном суду иницијативу за оцјену уставности и законитости одлуке о комуналном реду која је усвојена на сједници СО 29. јанура 2021. Та одлука у члану 49 третира питање држања животиња и представља законски оквир за дјеловање локалне управе у рјешавању овог проблема. Комненовић је казао да иницијативом пред Уставним судом Лаличићева проблематизује овај оквир.
– С обзиром на то да је у питања велика прича која води до неких нелегалних активности, ДПС би требало добро да размисли о овој иницијативи за оцјену уставности и о тренутку у којем се ова иницијатива подноси, и зашто се баш сада подноси – рекао је Комненовић.

– Ако се нешто не уради сада, тај ће проблем постати већи и он се не може као досад стављати под тепих. На почетку смо и нећемо одустати. Није нам битан политички или медијски бенефит. Оно што сам обећао људима то ћу сигурно и остварити на овај или онај начин – нагласио је Комненовић и најавио састанак који ће тим поводом бити одржан у Општини, а којем ће присуствовати представници Управе полиције из надлежног Одјељења безбједности, представници Министарства пољопривреде и Општине Котор. Комненовић је позвао и Управу полиције и Тужилаштво да обрате пажњу на овај проблем.
– Имали смо сазнања да се покушава пребацивање говеда на падине Врмца. Свима поручујем да ће Општина Тиват наћи механизам и систем да се овај проблем ријеши. Бићу на челу оваквих акција све док се и последње грло не одведе на неку безбједну локацију – поручио је Комненовић и позвао грађане да уколико могу, а да не угрожавају своју имовину и животе, ухвате грло које упадне на њихово имање, покушају да га вежу, а затим позову општинску службу која ће га преузети.
Ухваћена лутајућа стока биће транспортована у Спуж гдје ће бити у карантину мјесец дана, након тога биће додијељена заинтересованом становништву које је у стању социјалне потребе. У том периоду од мјесец дана потенцијални власници ће имати прилику да докажу власништво над животињама, након чега ће против њих бити поднесена кривична пријава.
Т.В.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:42