/ -FOTO: ARHIVA
03/02/2023 u 06:16 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Avioni iz Berana decenijama polijeću samo u obećanjima

Milo Đukanović obećavao je da će vazdušna luka u Beranama biti stavljena u funkciju najkasnije do 2010. godine

Među strateškim prioritetima razvoja sjevera Crne Gore poslednjih decenija svoje mjesto pronalazio je i projekat uspostavljanja avio saobraćaja, a najviši državni zvaničnici konstantno su ponavljali da će ubrzo doći do ponovnog aktiviranja aerodroma u Beranama koji je za civilni saobraćaj zatvoren 1975. godine.

Njegovo aktiviranje je pominjano u okviru pune valorizacije turističke ponude sjevera Crne Gore i stvaranja uslova za lakšu i bržu komunikaciju sa regionalnim i evropskim aviodestinacijama.

Međutim, aerodrom u Beranama još je van funkcije. U obećanjima da će važdušna luka u Beranama profunkcionisati svakako je svojevremeno prednjačio nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ističući, između ostalog, da će strani investitori preuzeti aerodrom.

image
-FOTO: D. J.

– Tražio sam od turskog premijera Erdogana da pošalje ekspertski tim da uradi studiju isplativosti ponovnog aktiviranja aerodroma u Beranama. On je to učinio. Nakon toga eksperti su kazali da Turska ovdje mora da ulaže, da beranski aerodrom mora da se rekonstruiše i da svi zajedno imamo tu obavezu. Zato pozivam mog prijatelja Mila Đukanovića da savlada drugačije mišljenje u vladi, jer ovaj aerodrom mora da se rekonstruiše i proradi –isticao je Vujanović.

Todorović: Ne znam šta će biti sa aerodromom

Кakva je dalja sudbina aerodroma u Beranama iz lokalne uprave nijsu mogli sa sigurnošću da kažu, podsjećajući da je to uglavnom u nadležnosti države.

–Hoću da vjerujem da će najave o aktiviranju aerodroma biti pretočene u djelo. To bi bila velika stavr ne samo za Berane, nego i za čitavi region. Prije izvjesnog vremena ovdje su boravili predstavnici jedne ozbiljne i renomirane inostrane firme, ali se sve završilo samo na razgovoru, tako da ne znam šta će dalje biti sa aerodromom – kazao je predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović.

image
-FOTO: ADEM ADO SOFTIć

Priču oko aktiviranja beranskog aerodroma uporno je ponavljao i aktuelni predsjednik države i nekadašnji premijer Milo Đukanović, iako je novac iz državne kase svih ovih godina usmjeravan za rekonstrukciju aerodroma u Podgorici i Tivtu.

Đukanović je u svojim nadahnutim govorima i oročio datum otvaranja aerodroma, rekavši da će vazdušna luka u Beranama biti stavljena u ponovnu funkciju najkasnije do 2010. godine, uvjeravajući javnost da će se realizacijom tog projekta otvoriti nova radna mjesta i ubrzati razvoj čitavog regiona Bjelasice i Кomova.

Obećanja o aktiviranju aerodroma u Beranama stizala su od zvaničnika i nakon poslednjih polititičkih promjena u Crnoj Gori, tako što je bivši premijer Zdravko Кrivokapić navodio da je to jedan od prioriteta na sjeveru države.

– Upoznat sam sa problemom uzurpiranja prostora koji pripada aerodromu Berane koji se mora riješiti. Želja nam je da aerodrom oživimo jer ima fenomenalnu poziciju i već smo prepoznati kao avio – destinacija koja bi uvezivanjem nacionalne avio – kompanije i par uslovnih aerodroma mogla da ostvari značajno veći turistički dohodak – navodio Кrivokapić.

Avio pista još odolijiva zubu vremena

Istorija vazduhoplovstava i aviomodelarstva u Beranama je stara skoro jedan vijek.

Prvi avion u Beranama sletio je na lokalitetu Ovsine dvadesetih godina prošlog vijeka. Pristanišna zgrada izgrađena je šezdesetih godina kada je uspostavljen redovni putnički saobraćaj.

Desetak godina na liniji Berane – Podgorica –Berane i Berane – Beograd – Berane, pa i za Zagreb i Ljubljanu, saobraćali su avioni DC 3, a u kratkom periodu i foker. 1974. godine vojska tadašnje SFRJ, uradila je tako kvalitetnu pistu, dužine blizu dva kilometra i širine skoro pedeset metara, koja i poslije četiri i po decenije, do danas, odolijeva zubu vremena.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka na beranskom aerodromu brojni piloti su izučavali vještinu letenja.

Važno je napomenuti da su beranski piloti u preciznom letenju osvajali prtva mjesta u ondašnjoj Jugoslaviji i da je ovdašnji aeroklub dao veliki broj istaknutih pilota koji danas lete i na međunarodnim linijama.

Isticano je da je Кrivokapićeva vlada prihvatila ideju koja je podrazumijevala pretvaranje beranskog aerodoroma u regionalni centar za borbu protiv elementarnih nepogoda, kao i regionalni centar za obuku pripadnika službi zaštite i spasavanja.

Slična obećanja stizala su i od aktuelnog premijera Dritana Abazovića koji je prošlog ljeta kazao da Vlada Crne Gore ima velike planove kada je Berane u pitanju i da će pored aktiviranja aerodroma, realizovati i druge brojne velike projekte.

– Moram istaći da Vlada Crne Gore ima velike planove za Berane. Jedan od njih je izgradnja Air parka, koji treba da se realizuje od jeseni, stavljanje u funkciju aerodroma Berane sa još dva propratna biznisa koje sada ne bih otkrivao – naveo je tada Abazović.

Predsjednik Vlade je nedavno na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu ponovio da Crna Gora nije odustala od aktiviranja trećeg aerodrome u Beranama ili Nikšiću.

–Ono što mislim da bi bilo najbolje rješenje jeste da stavimo u pogon aerodrome u Beranama ili Nikšiću. Ne odustajemo od planova da aktiviramo treći aerodrom u Crnoj Gori, bez obzira da li bi on bio za putnički ili kargo saobraćaj - kazao je Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:23