/ - FOTO: PRIMORSKI
09/05/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bar: Nema LNG terminala bez termoelektrane, Raičević najavio referendum ukoliko se nastavi sa projektom

U Luci Bar predstavnici kompanija potpisnica Memoranduma o razumijevanju o potencijalnoj izgradnji LNG terminala, u planu imaju izgradnju termoelektrane.

Tu namjeru su potvrdili tokom sastanka sa čelnicima opštine Bar, predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem, predsjednikom Skupštine opštine Branislavom Nenezićem, odbornicima u loklanom parlamentu, predstavnicom ministarstva energetike rudarstva Zoranom Sekulić.

Predstavnici kompanija Enerflex Energy Systems, Olin Wethington i Wethington Energy Innovation, potpisnici Memoranduma o saradnji sa premijerom 43.Vlade Dritanom Abazovićem, upoznali su prisutne o planiranom projektu. Čelnici opštine Bar izrazili su skeptičnost po brojnim pitanjima, realizaciji ovog projekta iznoseći stav da su protiv izgradnje NLG terminal i termoelektrane u luci Bar.

- U prvoj fazi ukapljeni LNG na -160 stepeni bi stigao u Bar. U toj fazi postoji opasnost od curenja metana. U tom smislu, planira se preventivno djelovanje, postavljanje detektora, mjerača curenja, automatskih ventila, detektora gasa, sa mogućnošću automatskog isključivanja sistema. Što se tiče broja tankova, zavisno od toga koliko bi ih bilo, bili bi obzbijeđeni materijali koji će obezbeđivati temperaturu od -160 kako bi se spriječilo curenje gasa - objasnio je Olin L Wethington, direktor kompanije Olin Wethington, piše Primorski portal.

Prema njegovim riječima u dijelu regasifikacije koristila bi se morska voda koja bi se vraćala u proces, sa blago uvećanom temperaturom u odnosu na uzetu vodu.

- Gas se transportuje do termoelektrane. Koriste se električni kompresori, što je čistija opcija. Uspostavljen bi bio i sistem alarma.Što kraći gasovod je bolja varijanta - kazao je Wethington.

On je istakao da Vlada SAD na ovaj projekat gleda ne samo kao na projekat koji će donijeti ekonomske beneficije već i iz ugla bilateralnih odnosa Crne Gore i Amerike.

LNG postrojenje bi zauzimalo dva hektara površine.

Riječ je o kombinovanoj elektrani, gasna i parna varijanta, generisanja električne energije. Emisije su minimalne, 7 do 8 puta manje u odnosu na ugalj. Buka bi se regulisala regulatorima buke, naveo je Wethington.

On je istakao da je više puta boravio u Luci Bar, koja, kako navodi raspolaže ogromnim prostorom i “nevjerovatnim potencijalima u oblasti daljeg ekonomskog razvoja”.

“Luka Bar može biti pokretač razvoja Bara i regiona oko Bara i može biti mnogo više od onoga što predstavlja danas. Imati siguran i stabilan izvor energije što je osnova za dalji razvoj. Taj izvor energije napajao bi ne samo Bar već cijelu državu i cijeli region. Crna Gora mogla bi postati država izvoznik elektirčne energije broj jedan u Zapadnom Balkanu. Ka regionu i dalje. Vlada SAD na ovaj projekat gleda ne samo na projekat koji će donijeti ekonomske beneficije već i iz ugla bilateralnih odnosa Crne Gore i Amerike”, istakao je Wethington.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević je najavio referendum ukoliko Vlada nastavi sa projektom.

Raičević je istakao je da je ovo projekat koji najviše utiče na Bar i u obraćanju investitorima kritički naveo da se “ tek sada sastaju, iako su investitori već nekoliko puta posjetili Crnu Goru i sastajali se sa predstavnicima Vlade i Luke Bar“.

Zamjerka je usledila predstavnicima kompanija “Wethington Energy Innovations“ i „Enerflex LTD“ jer su „u tajnosti“ potpisali memorandum sa tadašnjim premijerom u tehničkom mandatu, Dritanom Abazovićem.

- Danas je svima jasno da ovo “nije priča o LNG terminalu, već o gasnoj elektrani - naglasio je Raičević i dodao: “ Imamo danas informaciju i da niko neće biti favorizovan“.

“Kako je onda tadašnja Vlada odlučila da potpiše Memorandum sa vama, koja je to bila procedura bez javnog poziva, je li bilo drugih kompanija iz svijeta koje žele da investiraju u Crnoj Gori, a mislim da ima”, rekao je Raičević i pitao “Koji su to benefiti za lokalnu zajednicu?”

- Pominjete radnike koji će graditi postrojenje- mi ih uvozimo iz drugih zemalja. Za postrojenja nemamo obučenu radnu snagu. Direktni ekonomski benefiti za građane neće biti kao što je prezentovano. Luka Bar kao operater može računati na samo mali dio od manipulacije. Bar ima preko 200 sunčanih dana, jak solarni i potencijal vjetra, jedan vjetropark, a na našoj teritoriji biće podignut i drugi, a mi pričamo o LNG. Jedan LNG terminal u Hrvatskoj, na Krku, jedan Albaniji, i ne razumijem zašto mora biti jedan u Crnoj Gori - rekao je Raičević i naglasio: „U strategiji razvoja su precizno definisani turizam i poljoprivreda u Baru, a mi pričamo o elektrani“.

Na pitanja Nenezića da li kompanije prvi put ove kompanije rade zajedno, koji je bio motiv za povezivanje sa Vladom Crne Gore, da li imate UBO chart Vase kompanije, investitora su odgovorili: „Mi smo se obratili Vladi Crne Gore, ovaj projekat predložen je sa naše strane i podržan od strane Ambasade Amerike u Crnoj Gori“.

- Objasnili ste nam kako funkcioniše ovaj koncept. Ministar Mujović (Saša) smatra da bi ovaj projekat za Crnu Goru bio preskup. Ovo nije crnorski gas, a čiju struju ćemo koristiti? Zašto ste izabrali Bar i luku Bar? Ne treba vam željeznica, niti put, ovaj LNG može biti izgrađen bilo gdje - kazao je Nenezić

Odluku o tome ko će dobiti ovaj projekat donijela je vaša Vlada. Vi već imate luku. Teoretski, može se izgraditi bilo gdje, ali tu odluku donosi vaša Vlada, odgovorili su predstavnici investitora.

Odbornici su ukazali da fali mnogo informacija o benefitima, rizicima…ukazujući da ima još mnogo dilema i nedoumica koje treba razjasniti.

- Možda ćemo imati drugi sastanak i nadam se da ćete pripremiti za sledeći susret sve za šta smo danas iskazali interesovanje - zaključio je Nenezić.

Predstavnici investitora i ministarstva na sastanku u Opštini Bar kazali su da će u pisanoj formi odgovoriti na pitanja Primorskog portala: “Naveli ste da u prvoj fazi postoji opasnost od curenja metana. Menat je gas bez boje i mirisa,visokorangiran po pitanju opasnosti od eksplozija. Ko će i kada raditi strudiju procjene bezbjednosti ukoliko bi se ovaj projekat realizovao u Luci Bar?”

Kako objašnjavaju stav Sjedinjenih Američkih Država koje su u naredne tri godine zabranile izgradnju termoelektrana u njihovoj državi?

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 19:46