Мурал фалмингос у Улцињу / - фото: ПР Центар
24/06/2021 u 14:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦЗИП: Улцињу на поклон мурал фламингоса

Програмска директорица ЦЗИП-а Ксениjа Меденица, истакла jе да jе Улцињска солана дом за више од 250 врста птица, наводећи да jе савршено мjесто за храњење, одмор и гниjежђење

Мурал фламингоса, коjи jе осликан у Улцињу, представља симбол Улцињске солане и тог града, а Влада би требало да озбиљно приступи рjешавању проблема на Солани, jер екосистем брзо пропада, jош ниjе успостављено одговараjуће управљање, а ниjесу предузете ни потребне мjере заштите, поручено jе из Центра за заштиту и проучавање птица (ЦЗИП), коjи jе као захвалност грађанима и грађанкама Улциња за сву подршку коjу су пружили претходних година у борби за очување и заштиту Улцињске солане поклонио мурал фламингоса, коjи се налази на главном кружном току код Општине Улцињ.

Програмска директорица ЦЗИП-а Ксениjа Меденица, истакла jе да jе Улцињска солана дом за више од 250 врста птица, наводећи да jе савршено мjесто за храњење, одмор и гниjежђење.

– Као изузетно подручjе за боравак птица, Солана jе задовољила критериjуме за упис на Рамсарску листу мочвара од међународног значаjа а у циљу заштите богатства флоре и фауне, очувања традициjе и имиџа овог подручjа, на данашњи дан приjе двиjе године, 24. jуна 2019. године солана jе проглашена Парком природе – подсjетила jе Меденица.

Према њеним риjечима, формално-правно проглашење био jе први корак да се осигура одговараjућа заштита и велика будућност ове некадашње фабрике за производњу соли и значаjаног екосистема. 

– Као захвалност грађанима и грађанкама Улциња за сву подршку коjу су пружили претходних година у борби за њено очување и заштиту, поклањамо мурал фламингоса, симбола солане и града. Вриjедне руке умjетника Аргона Уjкашиjа вjешто су оцртале идеjно рjешење коjе jе побjедило на прошлогодишњем конкурсу– рекла jе Меденица.

Указала jе да упркос jасним знаковима да екосистем брзо пропада, jош ниjе успостављено одговараjуће управљање, као и да потребне мjере заштите нису предузете.

– Улцињска солана као полуприродни ескоситем може преживjети и задржати епитет 'птичjиег раjа' само уколико се спроведу потребне активности. Док не будемо имали стручног и искусног управљача, коjи jе заправо требало да буде основан jош приjе више од годину дана, не можемо говорити о очувању Солане – казала jе Меденица.

Она jе истакла да jе главни проблем коjи успорава кључне процесе нериjешено власничко питање.

– Jош ниjе jасно коме припада подручjе Улцињске солане иако се то чини као jедноставан задатак црногорске владе. Реалност jе да jе власништво и даље питање без одговора, jер jе одлука Привредног суда о томе обустављена jош 2015. да би се изjаснио Савjет за приватизациjу. Њихов одговор jош увиjек чекамо – рекла jе Меденица.

Она jе подсjетила да jе, давање одговараjућег статуса заштите Улцињскоj солани и ефикасно спровођење неопходних мjера очувања коjе доводе до побољшања статуса њене очуваности, jедан од услова Евопске Униjе Црноj Гори у циљу затварања поглавља 27.

– Jош jедном апелуjемо на Владу Црне Горе да озбиљно приступи рjешавању проблема на Улцињскоj солани– поручила jе Меденица.

Предсjедник Општине Улцињ Александар Дабовић казао jе да се нада да ће ова Влада наставити у даљем процесу валоризациjе Солане и враћања у погон производње соли.

– Мурал коjи jе осликан представља jедан путоказ и нашу личну карту да имамо у граду jедан атрактиван ресурс, не само на нивоу Улциња, него на нивоу Црне Горе. Општина Улцињ ће наставити да подржава осликавање мурала и да уљепшава град. На таj начин ћемо направити наш град атрактивниjим и живљим – рекао jе Дабовић.

Казао jе да се нада да ће до краjа љета бити извjесниjе рjешавање питања управљања Соланом.

Представница Удружења Мартин Шнаjдер-Jакоби Зенепа Лика, сматра да има разлога за оптимизам кад jе у питању рjешавање власништва Улцињске солане.

– Циjела ова битка jе због тога. Имамо визиjу и видимо могућност да заштитимо ово подручjе – истакла jе Лика.

Казала jе да мурал фламингоса представља туристичку атракциjу, наводећи да то дjело прича своjу причу.

Умjетника Аргон Уjкаши казао jе да чим jе чуо за конкурс ЦЗИП-а за израду мурала, одмах jе почео да скицира и дошао jе до коначног рjешења.

– На Солани су планирали да направе зграде, на муралу сам насликао планове зграда у позадини. Кад би се оне направиле, фламингоси би одлетjели од Солане. Међутим, захваљуjући људима коjи су се борили против тога, то се ниjе десило. И онда су дошли велики фламнингоси. Ту сам причу хтио да представим на муралу – рекао jе Уjкаши.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:15