Учесници конференција у оквиру пројекта ”Media for All” / -Британски савјет/ M.M.
18/03/2022 u 17:39 h
Milica VujisićMilica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Дан" добио сертификат о повезивању са албанском заједницом кроз ECR платформу

Грант за активно учешће грађана у извјештавању добило је седам медија из Црне Горе, међу којима је и "Дан". Реализовали смо пројекат "Црном Гором - Përgjatë Malit Të Zi. Објављивали смо страницу на албанском језику и истоимену рубрику на порталу "Дан"

У оквиру пројекта "Media for All" у Улцињу је организована конференција "Позивајући другу страну: Локални медији и ангажовање дијаспоре на Западном Балкану", као и Допринос грантова за Активно извјештавање грађана (ECR) и Унапређење пословања (BD) одрживости медија у Црној Гори.

На догађају су представљени главни резултати и постигнућа 11 медија из Црне Горе који су успјешно имплементирали пројекте. Рејчел де Соуза, шефица политичког тима британске амбасаде је медијима уручила сертификате о успјешно реализованом гранту.

Грант за активно учешће грађана у извјештавању добило је седам медија из Црне Горе, међу којима је и "Дан". Реализовали смо пројекат "Црном Гором - Përgjatë Malit Të Zi. Објављивали смо страницу на албанском језику и истоимену рубрику на порталу "Дан".

Локални медији и ангажовање дијаспоре

Дводневна конференција "Позивајући другу страну: Локални медији и ангажовање дијаспоре на Западном Балкану" одржана је 16. и 17. марта у Улцињу. Догађај је организован у оквиру пројекта Media for All, двогодишњег програма који је подржало Уједињено Краљевство, а имплементирали Британски савјет, БИРН, Thomson fondacijа и INTRAC.

Дијаспора је, за многе локалне и независне медије, још неистражен ресурс. Конференцију је отворила Карен Медокс, амбасадорка Уједињеног Краљевства у Црног Гори.

- Британска влада види снажан независни медијски сектор као важан елемент демократског друштва. Као новинари, одговорни сте за то да људи и владе у овом региону и шире имају тачну слику о томе шта се дешава у вашим земљама. Ваше извјештавање освијетљава важна питања и помаже да се доносиоци одлука позивају на одговорност. Зато се овај дио програма Media for All бави развојем пословања медија – фокусира се на то да ваш медиј буде одржив, тако да може да еволуира, расте и опстане у тешком и конкурентном окружењу - рекла је амбасадорка Медокс.

Период имплементације је трајао девет мјесеци за двије групе ECR грантова, односно 12 мјесеци за BD грантове.

Циљ пројеката је био повезивање са заједницом путем ECR платформе односно анкете. Близу 6.800 грађана је попунило 41 анкету коју су медији објавили на теме које су од важности за ширу заједницу.

image

Рејчел де Соуза уручује сертификат "Дану"

-Британски савјет

Пет медија је добило подршку за имплементацију гранта од 15. марта 2021. до 15. марта 2022, а грантови су подржавали реализацију бизнис идеја попут редизајна портала, мобилне апликације, увођење нових формата комуникације као и услуге преноса уживо.

Media for All пројект спроводи Британски савјет у партнерству са Балканском истраживачком мрежом (БИРН), Thomson fondacijа и INTRAC (Међународном невладином организацијом "Центар за тренинг и истраживање"). Пројекат се спроводи у шест земаља Западног Балкана (Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Сјеверна Македонија и Србија) и финансиран је од стране Влада Уједињеног Краљевства посредством Британске амбасаде у Подгорици.

Пројекат је усмјерен на развој пословних капацитета медија и унапредјење двосмјерне комуникације са грађанима и медијима. Пројекат траје до јуна 2022.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:10