24/08/2022 u 08:27 h
Milica Vujisić, Danijela LjucovićMilica Vujisić, Danijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Građani apeluju da se obnovi hotel "Glava Zete": Od izletišta do stjecišta narkomana

Mještani apeluju na vlast da preduzmu mjere kako bi ovom mjestu vratili nekadašnji sjaj

Od nekadašnjeg elitnog izletišta nije ostalo ništa, a hotel "Glava Zete" postao je sastajalište uživalaca psihoaktivnih supstanci.

U zelenoj oazi i hladu platana, borova i čempresa, s bazenom i teniskim terenom, hotelski kompleks "Glava Zete" decenijama je bio omiljeno izletište Danilovgrađana, Nikšićana, Podgoričana, ali i onih koji su dolazili iz drugih crnogorskih opština da bi u vrelim ljetnjim danima i prijatnim večerima uživali na terasi hotela.

image
-FOTO: DAN

Na terasi su organizovani koncerti najpoznatijih estradnih zvijezda nekadašnje Jugoslavije, zatim svadbe, proslave... Sada je hotel "Glava Zete" potpuno uništen. Ostao je samo kostur, ni traga od nekadašnjeg ponosa tog kraja.

Od izbora do izbora građanima je obećavano da će doći do obnove kompleksa, ali od toga nikad ništa nije realizovano. Ne kaže se uzalud - obećanje ludom radovanje.

Mještani još jednom apeluju na vlast da preduzmu mjere kako bi ovom mjestu vratili nekadašnji sjaj.

– Nekada je ovdje bilo lijepo. Svuda zelenilo, radio je hotel, dolazili su pjevači i pjevačice, bilo je to predivno odmaralište. Postojao je i bazen u kom su naročito djeca uživala. Ovdje sam se doselila 1962. godine. Objekat je zatvoren prije 15 godina. Nijesmo tada ni razmišljali o moru, sve smo imali ovdje. Sad sve propada, niko ništa ne preduzima. Trebalo bi Opština Danilovgrad nešto da uradi po tom pitanju, jer je ovo najljepše mjesto za odmaranje. Slušali smo muziku uživo, imali bazen na pragu od kuće... Bilo nam je prelijepo, kao da smo u Budvi. Nažalost, vlast neće da uloži tamo gdje je to neophodno. Šteta što je ovaj divni prostor ovako zapušten, a okružen je predivnom prirodom, šumom, zelenilom... Ja održavam ovo moje koliko mogu, a okolo je skoro sve napušteno. Zgrade napuštene, hotel uništen – kazala je Dobrana Radonjić, mještanka Glave Zete.

image

Radonjić

-FOTO: DAN

I Dragica Кotličić žali što je ovo predivno mjesto napušteno i zapušteno.

– Ljepše je nekad bilo kupanje u ovdašnjem bazenu nego u Sutomoru. Ovako nešto nikad više neće biti napravljeno. Uništeno je sve, i tako je već 30 godina. Smatram da bi Opština Danilovgrad trebalo što hitnije da obnovi i uredi ovo izletište. Dolazili su ljudi iz čitave Crne Gore da odmaraju i uživaju u prirodnom ambijentu. Danilograd bi trebalo da ima jedno ovako lijepo izletište, ali za to se odavno niko ne interesuje. Jedva imamo i autobuse ovdje, a kamoli šta drugo. Dolazi jedna žena, drži jednu liniju prevoza i to je to. Otkad je uništen hotel mi smo ovdje zaboravljeni. A nekad je bilo puno gostiju, nismo se mogli parkirati od automobila – kazala je Кotličić.

Ratomir Despotović nekada je radio u hotelu "Glava Zete".

image

Despotović

-FOTO: DAN

– Hotel je odlično radio, radio sam u njemu. Ovdje je bila granica između Danilovgrada i Nikšića. Nekad je bilo toliko gostiju da je po pedeset konobara radilo. Prošlo je već 20 godina otkad je zatvoren. Ovo je bilo državno vlasništvo "Monteksa". Jednog dana su samo došli, porušili ga i tako je ostalo. Prelijepo izletište je propalo. Da se obnovi, bilo bi puno, ali treba dosta para da se uloži. Tu su nekad bili bazeni, dolazili su guslari, mnogi poznati pjevači i pjevačice. Radio je hotel i zimi i ljeti, a vidite danas na šta je spao – kazao je Despotović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 05:15