/ - PHOTO BY CONVERTKIT ON UNSPLASH
27/10/2021 u 11:31 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани ЦГ у врху свјетске листе по проценту одбијених захтјева за визу САД

Грађани Црне Горе су ранијих година много боље пролазили када су њихови захтјеви за америчким визама у питању, али се од 2018. године тај тренд почео кретати у негативном смјеру

Недавно смо могли читати занимљиве инфографике о томе у које све земље грађани Црне Горе могу путовати без виза, као и анализу лондонске фирме за савјетовање о држављанству и резиденцијалном статусу Хенли&Партнерс која је објавила списак најмоћнијих пасоша на свијету, и по коме се црногорски налази на 48 мјесту. По овом другом списку смо видјели такође да је пасош Авганистана “најслабији” на свијету и да се њиме може ући само у 26 земаља свијета без визе, пише Bankar.me.

Међутим, оно што говоре доступни званични подаци Владе најмоћније државе на свијету (извор), Сједињене Америчке Државе су издале већи проценат позитивних одговора на захтјев за одобрење Б виза грађанима Авганистана него грађанима Црне Горе.

Шта више, Црна Гора се налази у оној другој, црној половини листе, која приказује да је већи број захтјева наших грађана за америчким визама током прошле године одбијен у односу на број захтјева на који је одговорено позитивно.

На чак 58,53 одсто укупног броја захтјева за издавањем америчке визе које су поднијели наши грађани током 2020. године, америчке власти су одговориле негативно.

Овај податак је најлошији када су у питању све европске државе, а и цијели регион је у бољој ситуацији од нас.

Када је Албанија у питању, негативан одговор је добило 40 одсто грађана који су поднијели захтјеве током претходне године, а исти проценат грађана Косова је добио негативан одговор. Нешто мање од 30 одсто грађана Сјеверне Македоније је добило негативан одговор на поднијете захтјеве за визом, а 25 одсто грађана Србије такође. Грађани Босне и Херцеговине су имали много више среће, свега 16 одсто оних који су поднијели захтјев за америчку визу су дочекали негативан одговор, док су грађани Хрватске у врху листе са мање од 3 одсто одбијених захтјева за визама. Сједињене Америчке Државе (САД) укључиле су недавно Хрватску у свој безвизни програм, а визе ће им и званично бити укинуте најкасније до 1. децембра 2021. године.

Грађани Црне Горе су ранијих година много боље пролазили када су њихови захтјеви за америчким визама у питању, али се од 2018. године тај тренд почео кретати у негативном смјеру.

Боље од грађана Црне Горе у овом процесу пролазе и грађани који у свом посједу имају пасош Палестине са 58,27 одсто одбијених захтјева, док су највећи конкуренти САД-а такође у завидно доброј ситуацији: свега 18 одсто грађана Русије који су поднијели захтјев за визу је добило негативан одговор, као и 22 одсто захтјева грађана Кине.

Најгори на листи је Иран, са преко 85 одсто одбијених захтјева за издавање америчке Б визе.

Оно што из доступних података са сајта америчке Владе можемо да видимо јесу и бројеви о броју поднијетих захтјева за визе, по свим врстама, категоријама виза, али и по земљама. Током протекле ЦОВИД године, за најпопуларније америчке визе типа Б-1,2 из цијелог свијета је предато преко 3,16 милиона захтјева, од чега је негативно одговорено на нешто преко милион захтјева.

Број поднијетих захтјева током претходне корона године је у свим земљама био драстично мањи него у годинама раније, што је и разумљиво због ограничених кретања, лоцкдоwна, немогућности превоза итд.

Међутим, ови подаци нам говоре још једну занимљиву причу о проценту грађана који су подносили захтјеве за издавање америчке Б визе у односу на укупан број становника те земље. То је можда и главни разлог због којег наша земља биљежи онако лош резултат пролазности када је у питању одговор на захтјев за америчком визом.

Упоређујући просјечан број грађана који су претходних година подносили захтјеве са укупним бројем становника, видимо да је Црна Гора и на тој листи рекордер – чак 0,58 одсто грађана наше земље се у просјеку сваке године обрати америчким властима са захтјевом за издавање Б визе. Иза нас су грађани Албаније од којих 0,34 одсто сваке године поднесе захтјев за визу, слиједе грађани Хрватске – 0,28 одсто становника у просјеку сваке године, а затим и Косова гдје 0,21 одсто становника у просјеку годишње преда захтјев за америчку Б визу. Мање од 0,20 одсто грађана Сјеверне Македоније, Србије и БиХ сваке године у просјеку поднесе захтјев за истом том визом.

Дакле, није проблем ни у пасошу, ни у томе да смо ми нешто непожељнији за власти САД-а од наших комшија, већ једноставно – разлог за одбијање је могуће тај што несразмјерно велики број наших грађана жели да оде у САД, у односу на остале земље региона. Међу свим тим подносиоцима захтјева је сигурно велики број оних који не испуњавају елементарне захтјеве о запослењу, сталном радном односу, о искреним разлозима путовања и сл.

Ако годинама слушамо да смо лидер на Балкану, да смо економски тигар, да нам плате и БДП расту најбрже… запитајмо се који су то разлози што овако велики број наших суграђана жели да оде у САД.

А сви ми знамо неког ко би да оде, са намјером да се никад више не врати.

Мјесец за нама су обиљежиле одвојене посјете црногорских државаника Сједињеним Америчким Државама, а као званичне објаве са обје стране смо могли чути ријечи наде и очекивања да ће односи међу земљама бити бољи. Ипак, судећи по овим цифрама, обични грађани наше земље нису најсрећније руке када су у питању захтјеви за америчким визама, а о безвизном режиму са САД ћемо и даље сањати отворених очију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:22