Пропала заштитна ограда на улазу у Стари град / -UDRUZENJE KALAJA STARI GRAD
20/06/2022 u 06:38 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Караманага: Урушене зидине улцињског Старог града годину и по чекају на санацију

Општина мора да се више позабави Старим градом и да више улаже у оваj jединствени простор од националног значаjа, јер је урбана цjелина коjа jе настањена хиљадама година наш симбол и велика развоjна шанса, наглашава Караманага за „Дан“

У Старом граду су постоjале и jош увиjек постоjе инициjативе и напори да се он ревитализуjе и обнови, међутим без помоћи шире друштвене заjеднице и већим улагањима то напросто ниjе могуће. Након пројекта санације и реконструкције дијела улица и пратеће инфраструктуре, који је завршен са доста кашњења, међу зидинама дрвене тврђаве неопходно је реконструисати и споредне улице али ријешити и друге проблеме са инфраструктуром на прилазима. Предсједник Удружења "Каљаја", Исмет Караманага за "Дан" каже да очекује да ће нова општинска управа имати бољи однос према Старом граду које је културно добро од националног значаја.

image

Исмет Караманага

-PRIVATNA ARHIVA

– Потребно jе да се оваj драгуљ наше импозантне културне баштине ревитализуjе и у потпуности сачува за нас и за генерациjе коjе ће доћи послиjе нас, јер 2500 година дуге писане историjе и броjне генерациjе то свакако заслужуjу. Општина мора да се више позабави Старим градом и да више улаже у оваj jединствени простор од националног значаjа, јер је урбана цjелина коjа jе настањена хиљадама година, наш симбол и велика развоjна шанса. Прије свега мислим на обнову урушених зидова, као и на обнову заштитних ограда на улазу јужне капије града. То би требало да се уради што прије, јер Стари град сада посjећују стотине страних гостију. Очекује се да ће ова сезона бити веома добра, тако да морамо да дочекујемо госте како заслужују – сматра Караманага.

Посjете страних туриста добар показатељ да ће љетња сезона бити успjешна

Исмет Караманага истиче да је све чешћа посjета страних туриста добар показатељ да ће љетна сезона бити успjешна.

– Морам признати да jе очигледно моj оптимизам оправдан, jер се заиста прави гости поново враћаjу код нас. Сигуран сам да диjелим и мишљење туристичких радника jер нам ови гости враћаjу и наду да ће у овоj години бити jедна добра и успjешна туристичка сезона. Због короне задње двиjе године било је мање странаца током читаве туристичке сезоне. Међутим, очигледно се данас миjења структура гостиjу, бар тако изгледа сада на почетку. Види се то и ових дана и има све више заинтересованих странаца да дођу код нас и овдје одмарају – каже Караманага који је дугогодишњи туристички водич.

Караманага подсјећа и на проблем урушених зидина које годину и по чекају на санацију и позива надлежне да коначно крену са пословима на реконструкциjи бедема на jужном диjелу Старог града.

– Jош у jануару прошле године услед обилних падавина и превелике количине шута и материjала коjа jе лагерована на jедном од наjљепших диjелова Старог града, приликом градње jедног "неидентификованог" обjекта коjи jе нарушио читав комплекс наjатрактивниjег диjела, дошло jе до урушавања диjела зидина. Од тада, до данас ниjе се урадило ништа по том питању и крајње је вријеме да се то ријеши – поручује Караманага.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:35