Са манифестације у Грбљу / -Б. Марковић
02/08/2022 u 06:08 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovačević: Grbalj treba da bude privredni zamaјac Boke

Grbalj trebao da bude јedna provansa namiјenjena prevashodno turizmu, poljoprivredi, možda da ima neke privredne sadržaјe, ali svakako mi nismo za to da se pretvara u skladišta i hale – kazao јe Kovačević za "Dan"

Грбаљ треба да буде привредни замајац Боке која треба да се увеже економски, саобраћајно, привредно, културно, оцјенио је за "Дан" потпредсједник Општине Котор Синиша Ковачевић. Он је присуствовао манифестацији "Дани памидоре, маслина и меда у Грбљу" која је недјељу вече, у центру Радановића, окупила 40 излагача.

На питање како види даљи развој Грбља; једног од најплоднијих региона овог дијела Приморја, подсјећа на став Општине да све каменоломе у Грбљу треба затворити укључујући и онај којим газдује предузеће "Комунално Котор".

– Упознати шта се дешавало са каменоломом у селу Кримовица. Општина је била против продужења концесије, а на жалост продужила ју је Влада Црне Горе. Мој лични став, који дијели руководство Општине, је да је Грбаљ требао да буде једна прованса намијењена превасходно туризму, пољопривреди, можда да има неке привредне садржаје, али свакако ми нисмо за то да се претвара у складишта и хале – децидан је Ковачевић додајући да би се Грбаљ могао развијати на подручју Доњег Грбља са садржајима који би били адекватнији овом поднебљу.

image

Руководство Општине Котор на фешти у Грбљу

-Б. Марковић

– Требали би више да се базирамо на сеоски туризам, тако да је и ова манифестација дијелом туристичка – казао је он подсјетивши да је Општина и ове године путем јавног конкурса субвенционисала пољопривредне произвођаче.

Najljepši štand Đura Donkovića

 

Direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević, pozvao je proizvođače iz Grblja i ostalih primorskih mjesta, da se registruju u Ministarstvu poljoprivrede i apliciraju za mjere kojih je oko 60, dok je preko 30 investicionih. Za najljepše ukrašen proglašen je štand Đura Donkovića. Drugo mjesto osvojio je Željko Odža, a treće Božo Šaltić. Priznanja im je uručio predsjednik MZ Gornji Grbalj Radosav Tujković. O grbaljskoj pamidori i ostalim specijalitetima toga kraja govorila je Vlasta Mandić. U kulturno umjetničkom programu učestvovali su: Savo Šumar, Savo Ćetković, Maksim Vojvodić, Branka Zečević, KUD "Sveti Jovan Vladimir" iz Bara, Pjevačko društvo "Grbalj" i Milomir Miljanić.

Туристичка организација (ТО) подржава, каже директор Јован Ристић, манифестације по свим мјестима Котора која славе и различитости.

– Тако и ову која представља Грбаљ са специфичностима и дивним пољопривредним производима. Надамо се да ћемо на овај начин охрабрити и оне који производе за своје потребе, да почну тиме комерцијално да се баве. На тај начин би оснажили понуду руралног туризма, за који постоји велико интересовање, и колико је год могуће покренути сеоских домаћинстава, јер би за све било посла и довољно туриста, колико ТО има упита – казао је Ристић.

– Свјeсни значаја потeнцијала Грбља, локална управа Котора ћe и убудућe давати пуну подршку оваквим пројeктима – поручила јe отварајући манифестацију предсједница Скупштине општине Маја Мршуља.

Прeдсјeдник МЗ Радановићи Мирко Кордић казао је да су пољоприврeдни произвођачи са подручја Грбља увијeк били познати и признати, тe су као такви њихови производи били присутни на трпeзама у Боки и шире.

– Наша обавeза јe да ту традицију наставимо и да Грбаљ у будућности будe нeпрeсушни извор воћа и поврћа, а нарочито грбаљскe памидорe – додао јe Кордић.

Фешту, коју су организовале МЗ Радановићи и МЗ Горњи Грбаљ, Општина Котор и ТО подржале су са 8.500 еура, а финаснијску потпору дали су и Општина Будва и ЈП Морско добро.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:08