/ - FOTO: OPšTINA NIKšIć
13/07/2022 u 12:42 h
Bilja BrašnjoBilja Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kovačević: Slijedimo primjer i očuvajmo duh slavnih predaka

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević položio cvijeće na grobove junaka

Predsjednik Opšie Nikšić Marko Kovačević danas je saradnicima položio cvijeće na grobove glasovitih junaka Novaka Ramova Jovovića i Stojana Kovačevića, koji su sahranjeni neesporedno uz Sabornu ckvu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću. Tim činom, rekao je kovačević, odaje se počast borcima Veljeg rata iz kojeg je Knjaževina Crna Gora izašla 13. jula 1878. godine kao međunarodno priznata država.Čitav taj proces, podsjetio je Kovačević, započeo je ustankom srpskog naroda u Hercegovini, jula 1875. godine. 

-Takođe danas obilježavamo i ne manje značajan 13. jul 1941. kada je narod u Crnoj Gori ustao protiv okupatora i separatističkih struja predvođenih Sekulom Drljevićem.Danas kada se nalazimo pod zaglušujoćom bukom povampirenog fašizma Sekule Drljevića, sakrivenog iza antifašističkog imena i legitimisanog od strane prethodnog režima, mi smo dužni da slijedimo primjer i očuvamo duh trinaestojulskih ustanika čijim prisvajanjem povampireni fašisti Sekule Drljevića hoće da im nanose sramotu i blatom prekriju njihovo lice da bi ono ostalo sakriveno iza buke koju danas proizvode kličući Crnoj Gori pokličem tadašpnjeg okupatora, naglasio je Kovačević.

Zbog toga je važno, rekao je on,  da se sjetimo i princa Mihaila Petrovića Njegoša koji je odbio da bude na čelu Crne Gore koja bi bila uspostavljena na vrijednostima koje je proklamovao Sekula Drljević, a podržala fašistička Italija čija je kraljica bila njegova tetka Jelena Savojska. To je čin lične hrabrosti, smatra kovačević,  i potpuno u duhu ustanka koji se desio i vrijedan je divljenja i svakog poštovanja i to ne smijemo zaboraviti kada obilježavamo ovaj događaj.

-Mi znamo ko smo i ne pristajemo da nam kroz trojanske konje organizacija koje se maskiraju antifašističkim imenima i uvode u grad čisti i nepatvorei fašizam i nacizam. Imamo pred sobom svijeli primjer ustanika 13.jula 1941. godine kako treba postupiti prema onima koji Crnu Goru hoće da grade na vrijednostima Sekule Drljevića i Petrovdanske skupštine od 12. jula 1941.godine. Mi smo oni koji će „Živjela Crna Gora“ uvijek reći na svom jeziku a nikada na jeziku okupatora i pokličem koji nam je on nametao. Svako ko danas to bude radio direktno se baca kamenom na ovaj veliki datum i praznik, ali to je njihova stvar i njihov obraz, poručio je prvi čovjek nikšićk opštine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 01:57