Obilježen Dan Evrope: Važno je postepeno usvajanje evropskih vrijednosti / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć, DAN
09/05/2024 u 13:47 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Obilježen Dan Evrope: Važno je postepeno usvajanje evropskih vrijednosti

U sklopu inicijative „Evropski đir“, serije događaja koji promovišu evropske vrijednosti kroz kulturne, sportske i edukativne aktivnosti, u organizaciji Opštine Nikšić i Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, uz podršku Delegacije Evropske unije (EU), a u okviru EU4ME programa, u Nikšiću je prigodnim programom obilježen Dan Evrope.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević zvanično je otvorio konferenciju i kazao da nas ovaj dan uči o tome kako se završavaju određeni sukobi, kao što je to bilo 9. maja 1945. godine, ali i kako se obezbjeđuje da takvih sukoba u budućnosti više ne bude. 

- Pogotovo za nas, bivše jugoslovenske republike to je jedna važna lekcija koju iz ovog današnjeg datuma treba da učimo i da znamo na primjeru Francuske i Njemačke, koji su pokrenuli cijelu ovu priču i prevazišli svoje viševjekovne sukobe, kako ono što su bile naše razlike i mane mogu da postanu u nekom periodu i naše prednosti. Upravo zbog toga većina građana Crne Gore iz najrazličitijih društvenih i političkih struktura su ujedinjeni u ideji članstva Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) - kazao je Kovačević i dodao da su kroz niz implementiranih projekata uspjeli da pošalju poruku da se trude da se ponašaju kao da je Crna Gora već članica EU. 

image

Obilježen Dan Evrope: Važno je postepeno usvajanje evropskih vrijednosti

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć, DAN

Bojan Vujović, v.d. generalnog direktora Direktorata za koordinaciju finansijske podrške EU u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore kazao je da se na današnji dan slave dva značajna jubileja, Dan pobjede nad fašizmom, što je prethodilo ideji o ujedinjenoj Evropi i Dan Evrope.

- Oba datuma šalju istu poruku, a to je da ono što svakodnevno radimo kroz proces pristupanja EU treba da nas dovede ne samo formalno do samog članstva, nego i do toga da postepeno usvojimo ono što su evropske vrijednosti. Ne radimo samo na kreiranju novih zakona i na usvajanju evropskih propisa koji su veoma bitni, već i na usvajanju evropskih vrijednosti i standarda u svim oblastima i na tome da zajednički postanemo jedno bolje i pravednije i više evropsko društvo, što je najvažnija poruke današnjeg dana - kazao je Vujović. 

Čestitke povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

On je kazao da je sam proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji dinamičniji nego što je to bilo prethodnih godina i da se sada ulazi u fazu kada sa optimizmom iškekuju prvi korak koji obuhvata Izvještaj o privremenim mjerilima za poglavlja 23 i 24 kroz dio vladavine prava. 

- I dalje ćemo raditi na ključnim reformama koje bi terbalo da nam omoguće da u roku od dvije godine završimo unutar države većinu obaveza koje se odnos na pregovarački proces. Nakon toga će uslijediti nešto što je formalna potvrda tih napora, odnosno sprovedenih reformi - dodao je Vujović. 

Predstavnica delegacije EU u Crnoj Gori, zamjenica šefa Sektora za saradnju, g-đa Liselotte Isaksson ovom prilikom je kazala da ogromna kulturna različitost Evrope čini EU toliko jednistvenom.

Danas se slave Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

- Crnogorski gradovi već su dio ovog kulturnog prostora, jer Cra Gora učestvuje u programima EU koji se odnose na kultura kao što je program "Kreativna Evropa" ali i mnogi drugi. Ovim putem želim da pohvalim Opštinu Nikšić i nikšićku kulturnu scenu na hrabrom nastojanju da postanete Evropska prijestonica kulture. Brz obzira na konačan rezultat, sama aktivnost i napor predstavljaju veliku priliku da se podstaknu kreativnost, dijalog i kulturna razmjena ali i turizam, ulaganja i ekonomski rast cijelog grada - kazala je Isaksson i dodala je je impresionirana što je naglasak u kandidaturi stavljen na mlade i osobe sa invaliditetom. 

U okviru obilježavanja Dana Evrope predstavljeni su fondovi EU za oblast kulture i prezentovana "Inicijativa Evropska prestonica kulture – benefiti za zajednicu i mlade"

Takođe, upriličena je i izložba dječijih radova na platou ispred Doma revolucije. Izlagači koji su obuhvatali polaznike škola slikanja „Tibor“ i „Umjetnički centar slikali su na temu. jedinstvo, sloboda, demokratija, vladavina prava…

Simbolično je zasađeno i drvo ispred Robne kuće „Nikšićanka“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 15:19