/ foto: Milovan Novović
01/09/2023 u 06:29 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Murić: Sa 210 eura se ne živi već preživljava

Oteli su nam fabrike,radna mjesta,pravo na zdravstvenu zaštitu..,a subvencije su nam usklađivali kao potpuno zdravim penzionerima sa najnižim penzijama kojima su izvršili dokup staža, ističe Hajran Murić predstavnik invalida rada iz Rožaja

Invalidi rada iz Rožaja tvrde da imaju najniža primanja u državi, pa otvornim pismom nadležne pitaju kada će doći i oni konačno na red da dobiju ono što im po zakonu pripada.

– U našoj zemlji vlade,ministri,poslanici redovno se mijenjaju i zakone prilagođavaju svojim potrebama, dok nama invalidima rada iz Rožaja svakog dana,mjeseca,godine otimaju naša prava.Iz godine u godinu naše zdravlje propada i ne zna se ko više,Vlada ili Skupština, po nama gazi.Ministri i poslanici su postali toliko bahati prema nama i sva prava dvije decenije redovno su nam otimali. Dvije pune decenije smo proveli na Zavodu za zapošljavanje gdje su nas svrstali sa zdravom omladinom za koju nema posla u ovoj našoj opštini i državi, pa i ona bježi za boljim životom. Svim nadležnima u državi redovno smo se pisanim putem obraćali tražeći da nam vrate oduzeta stečena prava. Ali uzalud. Zato im se opet obraćamo sa pitanjem kada ćemo mi doći na red - ističe Hajran Murić, predstavnik invalida rada iz Rožaja.

image
Hajran Murić

Prema njegoovim riječima sve predhodne Vlade, od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, do ove sadašnje odlazeće, utrkivale su se preko svih ministarstava, a posebno ministarstava finansija i rada i socijalnog staranja, i poslanika njima lojalnim, kako da što više ugroze invalide rada koji su odavno dovedeni do prosjačakog štapa..

Sjete ih se samo pred izbore

– Pitamo aktuelnog premijera i sve ministre kako da obezbijedimo ogrev za zimu kada metar drva kod nas u Rožajama staje 75 eura. Pitamo novoizabranog presjednika države,novog mandatara,sve lidere partija koji se zdušno otimaju oko ulasku u buduću Vladu, jesmo li mi zaslužili da nas šikaniraju i ponižavaju i da nas se sjete samo za izbore i kada je sveti mjesec Ramazan pa svi dojure u naše Rožaje da nas pozivaju na iftare koje uvijek plaćamo mi građani, a oni samo stiču političke poene. Kada prođu izbori na sve moguće načine rade kako da posvađaju narod na vjerskoj i nacionalnoj osnovi da bi sakrili svoje prljave radnje- ističu invalidi rada iz Rožaja.

– I dalje nas ugrožavaju. Oteli su nam fabrike,radna mjesta,pravo na zdrastvenu zaštitu..,a subvencije su nam usklađivali kao potpuno zdravim penzionerima sa najnižim penzijama kojima su izvršili dokup staža. Moje trenutno primanje je svega 210 eura, što je manje i od najniže penzije u Crnoj Gori,a u Rožajama nas sa tim primanjima ima na desetine. To primanje nije dovoljno ni za preživljavanje a ne za život -navodi Murić dodajući "da se Vlada i ministarstva opučiše pričajući o njihovoj velikoj zasluzi što su izdvojili tolika srestva iz budžeta za penzionere".–-Sada pitamo Vladu da nam objasni kako da rasporedimo i preživimo sa 210 eura, kada je minimalna potrošačka korpa u julu iznosila 818 eura- naglašava Murić i dodaje da je aktuelni premijer Dritan Abazović obećao da će primiti na razgovor predstvnike invalida rada i pokušati da im pomogne.

– Sada smo konačno shatili da nas osobe sa invaliditetom nadležni poznaju samo uoči kojih izbora. Kako prođu izbori mi im više nijesmo potrebni i mogu da nas zakidaju raznim poskupljenjima od goriva pa do svih prehrambenih artikala. A mi od njih ne tražimo milostinju, već ono što nam po zakonu pripada jer smo svoje zdravlje izgubili izgrađujući našu Crnu Goru- ističu u otvorenom pismu invalidi rada iz Rožaja i poručuju da se njihova borba za ostvarivanje prava na dostojanstven život nastavlja još većim intenzitetom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 09:26