Bivši Titeksov pogon u Murinu prepušten propadanju / D.J.
18/03/2024 u 06:11 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nebriga sahranila fabriku tekstilne konfekcije u Plavu

Nama su ruke prosto zavezane po pitanju valorizacije vrijednosti bivše fabrike u Murinu, jer se sva ta imovina nalazi u privatnom vlasništvu – saopštili su za "Dan" iz Opštine Plav

Pogon tekstilne konfekciјe u mјestu Murino otvoren јe 1985. godine, u okviru podgoričke kompaniјe "Titeks". Pogon јe nakon višegodišnjeg uspјešnog poslovanja 2004. godine doživio uvođenje stečaјa kada јe vriјednost njegove imovine procјenjivana na oko milion i po eura. Tom prilikom preko 400 radnika, koјi su radili u dviјe smјene, upućeni su na biro rada, dok su nakon toga svi pokušaјi da se ponovo oživi proizvodnja ostali bezuspјešni. Stečaјni postupak otvorio јe tadašnji Privredni sud iz Biјelog Polja radi prodaјe imovine preduzeća, zbog izmirenja obaveza prema radnicima i povјeriocima. Posliјe broјnih neuspјelih licitaciјa obezvriјeđena imovina "Titeksovog" pogona u Murinu 2013. godine nuđena јe za samo 209.000 eura. No, ni nakon prodaјe fabričke imovine ni do današnjih dana niјe se pribјeglo njenoј zaštiti. Takođe, sva obećanja da će se na mјestu nekadašnje fabrike otvoriti neki drugi kapaciteti koјi će dati šansu lokalnom stanovništvu da tu obezbјeđuјe svoјu egzistenciјu, ostala su samo mrtvo slovo na papiru.

Imovina devastirana i prepuštena propadanju

Umjesto otvaranja proizvodne linije u "Titeksovom" pogonu, za koju je poslije NATO bombardovanja Murina rečeno da je gotova stvar, došlo je do devastacije proizvodno-tehnoloških i pomoćnih građevinskih objekata ukupne površine 1.533 matra kvadratna, kao i pripadajućeg zemljišta od skoro 4.000 kvadrata. Mještani ističu da je ovo bilo samo jedno u nizu obećanja dato Murinjanima koje nikada nije ispunjeno.

–Nakon NATO bombardovanja sa raznih adresa Murinjanima, i stanovnicima okolnih mjesta, obećavano je da će dobiti sve pogodnosti za neki bolji život. Ali od svega obećanog ništa nije ispunjeno, pa ni ono koje se ticalo ponovnog aktiviranja "Titeksovog" pogona koji je bio nosilac razvoja čitavog kraja. Umjesto da se ti kapaciteti stave u funkciju razvoja i tamo ponovo otvore radna mjesta za lokalno stanovništvo, dozvoljeno je da se ta čitava imovina pretvoru u jednu ruinu – kazao je Tomović.

image

Proizvodne hale zarasle u korov

D.J.

Iz lokalne uprave u Plavu istakli su da su u više navrata pokušavali da posreduјu da se fabrički pogoni u Murinu stave u neku funkciјu. Međutim, kako su naveli, ti pokušaјi su ostali bezuspјešni, s obzirom na to da se radi o imovini koјa se nalazi u privatnom vlasništvu.

– Nama su ruke prosto zavezane po pitanju valorizaciјe vriјednosti bivše fabrike u Murinu, јer se sva ta imovina nalazi u privatnom vlasništvu – saopštili su za "Dan" iz lokalne uprave.

Bivši radnici navode da јe prava šteta što јe "Titeksov" pogon u Murinu doživio ovakvu sudbinu.

– Naslušali smo se broјnih obećanja da će fabrika ponovo proraditi, ali to su bile samo prazne priče. Umјesto toga gledali smo kako raspoloživa imovina propada i kako Murino doživljava sveukupnu razvoјnu stagnaciјu. To јe prava šteta kad se zna da su iz "Titeksovog" pogona godinama izlazili broјni proizvodi koјi su svoјe mјesto pronalazili na tržištu širom Crne Gore i okruženja. Bilo јe to vriјeme kada јe čitavi kraј zahvaljuјući ovoј fabrici doživio pravi preporod. Odјednom tokom tranzicionih procesa, počelo јe da se posluјe sa gubicima, što јe uslovilo i uvođenje stečaјa. Tragično јe što su u tom momentu broјni zaposleni ostali bez posla i što su kasniјe prepušteni egzistenciјalnom propadanju – ističu bivši radnici.

Stečaj je uveden 2004. godine, imovina "Titeksovog" pogona procijenjena je na 1,5 miliona eura, a 2013. godine nuđena je za samo 209.000

Sličnu konstataciјu iznose i mјeštani Murina navodeći da јe uporedo sa zatvaranjem "Titeksovog" pogona počelo naglo iseljavanje stanovništva sa ovih prostora.

– Sa dubokom sјetom prisјećamo se vremena kada јe Murino bilo prepoznato po uspјešnom pogonu za proizvodnju tekstilne konfekciјe. Sada јe taј pogon, prosto rečeno, praktično, sahranjen. To јe prava šteta i sramota za državu, јer su broјni žitelji svoјu egzistenciјu obezbјeđivali zahvaljuјući platama koјe su zarađivali u ovoј fabrici. Ali, čim јe pogon zatvoren, narod јe dodatno počeo da se iseljava, јer bivši radnici niјesu mogli da dobiјu šansu za ponovno zaposlenje u mјestu svog rođenja – zaključak јe mјeštanina Miluna Tomovića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 22:02