/ - PARK PRIRODE PIVA - PTICA
12/11/2023 u 16:33 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nesvakidašnje ptice u Parku prirode Piva

Ispred objektiva kamera "zamki" Parka prirode Piva našao se suro orao i izuzetno rijetka i ugrožena vrsta planinskog djetlića, ali i stari "mještanin" ovog prostora, mrki medvjed

Kamere zaštićenog područja Parka prirode Piva zabilježele su neke od nesvakidašnjih vrsta životinjskog svijeta koji obitava na ovim prostorima. 

Ispred objektiva kamera "zamki" Parka prirode Piva našao se suro orao i  izuzetno rijetka i ugrožena vrsta planinskog djetlića, ali i stari "mještanin" ovog prostora, mrki medvjed. 

image
- PARK PRIRODE PIVA - PTICA

Suri orao, koji najveći dio dana provodi u letu i koji se s lakoćom penje i do 3000 metara nadmorske visine, spada u usamljene planinske ptice koja je osjetljiva na proganjanje i uznemiravanje te je njegov opstanak potpuno zavistan od zaštite, zbog čega i spada u jednu od ugroženih vrsta ptica.

Planinski detlić, jedan je od vrsta detlića koji se nalazi na spisku zaštićenih vrsta ptica u Crnoj Gori, a njegov opstanak je sve više ugrožen zbog intenzivnog šumarstva, sječe listopadnih i umirućih stabala koje ova vrsta naseljava ali i pošumljavanja četinarima. Ove aktivnosti dovode do fragmentacije staništa i smanjenja veličina i gustina populacija planinskog detlića što dovodi do gubitka genetičkog diverziteta vrste. 

image
- PARK PRIRODE PIVA - MEDVED

Regionalni park u Pivi obiluje izuzetnim prirodnim karakteristikama i raznolikim staništima, koja obuhvataju planinske površine sa bogatim pašnjacima i šumama, duboko usječene gorostasne kanjone rijeke Tare, Pive i Sušice i planinska jezera Stabanjska i Trnovačko, koja osim brojnih ljubitelja prirode, privlače i raznovrsne životinjske vrste.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:11