Женска плажа у Улцињу
12/01/2022 u 06:39 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова налазишта сумпорне воде у Улцињу; Караманага сматра да треба отворити три здравствена центра

Природни фактори Улциња се могу врло корисно употриjебити у превенциjи, лиjечењу и рехабилитациjи многих обољења и стања, каже др Караманага

Недавно откривање нових налазишта сумпорне воде у центру Улциња поново jе покренуло причу о нужности да таj град буде дестинациjа здравственог туризма. Дугогодишњи директор Дома здравља у Улцињу, прим. др Гани Караманага, казао је, за портал "Ул-инфо", да у Улцињу треба отворити три здравствена центра: jедан на Великоj плажи, други у Боровоj шуми и трећи у Валданосу.

image

др Гани Караманага

-Ферал -Бар

– За све то већ постоjи документациjа, тврди Караманага, коjи jе написао књигу о лиjечењу природним факторима у Улцињу.

Стручњаци се слажу да би у реализациjу приче о здравствено-рекреативном туризму у Улцињу наjлакше било кренути кроз реализациjу проjекта лиjечења гинеколошких болести. Jер, Женска плажа, у средишту прекрасне Борове шуме, синоним jе за то у ширим размjерама. Због љековитих извора сумпорне воде, коjа лиjечи стерилитет, од погледа заклоњена зеленилом и растињем гдjе се жене могу купати без одjеће, она jе постала омиљено мjесто за купање и сунчање за жене из свих краjева свиjета.

Бањско и климатско љечилиште

Приjе више од осам децениjа, 1922. године, Влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца прогласила jе Улцињ "бањским и климатским љечилиштем" озваничаваjући оно што jе раниjе препознато у академским круговима и научноj заjедници. Тако jе, на примjер, знанственик свjетског гласа, Михаjло Пупин, тражио 1910. године од краља Николе I Петровића дозволу за отварање санаториjума у Улцињу, док jе учени Рус, Павле Аполонович Ровински, писао да се током честих боравака у том граду лично увjерио у благотворности улцињског простора за човjечиjи организам, преноси "УЛ- инфо".

Прву студиjу о овоj теми обjавио jе 1932. године познати научник, др Jован Куjачић, а три децениjе касниjе предсjедник Европске лиге за реуматизам др Лемокс jе устврдио да "Улцињ у терапеутском смислу има велику будућност".

Према риjечима др Караманаге, Велика плажа jе идеално мjесто за изградњу центра за рехабилитациjу и лиjечење пелоидом (љековитим блатом, коjег има у огромним количинама на Солани) и пиjеском.

– Он би био отвореног типа, jер се терапиjа тим материjалима може спроводити током циjеле календарске године, наводи он, истичући да jе у погледу радиоактивности утврђено да улцињски пиjесак садржи радиjума, урана и ториjума у малим количинама, па се може рећи да jе благо радиоактиван, што све укупно чини да jе врло погодан, нарочито код обољења органа за кретање и кичме, реуматизма, дископатиjа, ишиjалгиjа, као и стања након повреда тих органа.

Интересантно jе посматрати како се болесници умотаваjу и укопаваjу у врућем, сувом пиjескук, и ту леже често и по неколико сати. Има неброjено много невjероватних примjера гдjе jе љековито своjство улцињског пиjеска показало сву своjу чудотворност.

– Дакле, природни фактори Улциња се могу врло корисно употриjебити у превенциjи, лиjечењу и рехабилитациjи многих обољења и стања. Негдjе они у потпуности могу замиjенити лиjекове, а негдjе се уз њих постижу бољи и дуготраjниjи резултати. Ови природни чиниоци, коjих риjетко гдjе оволико има на jедном мjесту, ниjесу корисни само за обољеле него и за здраве, у здравственом туризму, али коjи су исцрпљени животом и радом, гдjе би им њихова примjена уз одмор и рекреациjу, као и одређен степен медицинског третмана вратила виталне функциjе. У данашњем свиjету можда би наш град могли рекламирати под слоганом: Улцињ – антистрес дестинациjа. Баш лиjепо и тачно звучи", каже др Караманага.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:33