/ -FOTO: M.N.
31/08/2022 u 14:56 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Novine u Mojkovcu: Uskoro rekonstrukcija utvrđenja Gradina i naselja Doganjica

Opština Mojkovac je donijela i odluku o stipendiranju studenata deficitarnih zanimanja stipendirati budućeg arheologa koji će zasnovati radni odnos u budućem Muzeju

Predsjednik Skupštine opštine Mojkovac Marko Janketić i potpredsjednici opštine Ivan Ašanin i Goran Palević obišli su danas arheološko nalazište Brskovo.

O rezultatima dosadašnjeg istraživanja na ovom lokalitetu upoznao ih je rukovodilac projekta arheoloških istraživanja srednjovjekovnog Brskova Miloš Živanović.

Rukovodstvo opštine je istaklo da će ubrzo biti kreirana digitalna rekonstrukcija utvđenja Gradina i rudarskog naselja Doganjica kroz  3D virtuelnu turu koja će predstavljati šetnju kroz prošlost.

-Ovaj lokalitet je od neprocjenjivog značaja za opštinu Mojkovac, kojem ćemo utvrditi buduću namjenu.Odredićemo projektni zadatak i smjernice za izradu idejnog projekta replike srednjovjekovnog kraljevskog i prestonog grada Brskova.Izgradnjom replike srenjovjekovnog Brskova i njegovom afirmacijom Mojkovac će postati prepoznatljiv kulturno turistički centar i van granica Crne Gore-kazao je predsjednik SO Janketić. 

Istakli su i jednu novinu da će opština Mojkovac odlukom o stipendiranju studenata deficitarnih zanimanja stipendirati budućeg arheologa koji će zasnovati radni odnos u budućem Muzeju u Mojkovcu.

Brskovo je, kako kažu stručna lica iz ove oblasti, najstariji srednjovjekovni grad na ovim prostorima i tokom 13. i dijela 14 vijeka veoma značajan ekonomski i trgovinski centar šireg regiona.

Radi se o najvećem privrednom centru, na sjeveru Crne Gore toga perioda koji je opstajao i u vrijeme turske dominacije na ovim prostorima.

Na čitavoj teritoriji današnje Crne Gore, Brskovo je bilo jedino privredno središte koje se po svom značenju moglo porediti sa gradovima na primorju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 14:27