Ана Мацановић каже да институције немају базу података о старачким домаћинствима / -Б-Б.
04/01/2022 u 06:18 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОО Црвеног крста Никшић посебну пажњу посвећује старачким домаћинствима: У селима све више старих и беспомоћних

Често се деси да одласком на терен нађемо нова старачка домаћинства, самачка, за која нико и не зна. То су најчешће људи са малим или без икаквих примања, дјеца отишла за послом, а они остали сами и често без игдје ичега, истиче за "Дан" Мацановић, секретарка организације

"Брига о старим лицима" пројекат је који континуирано реализује никшићки Црвени крст уз помоћ Црвеног крста Црне Горе и Италије. Међутим, у том домену неопходна је помоћ волонтерима и активистима организације јер је на подручју општине, која је територијално највећа у Црној Гори, тешко помоћи свим старачким домаћинствима, а сваким даном их је све више. Секретарка Општинске организације Црвеног крста Ана Мацановић у разговору за "Дан" истиче да велики дио својих активности посвећују управо старима на сеоском подручју, којима покушавају да помогну у складу са њиховим потребама.

– Никшић је мало специфичан јер је најраспрострањенија општина и заиста је тешко сазнати и спознати гдје све људи живе. Често нам се деси да одласком на терен нађемо нова старачка домаћинства, самачка, за која нико и не зна. То су најчешће људи са малим или без икаквих примања и јако тешко живе. Породице су им се силом прилика раселиле, дјеца отишла за послом, а они остали сами и често без игдје ичега. Тако да видјевши ту ситуацију апелујемо на друштво у цјелини и донаторе да се више укључе – апелује Мацановић.

image

Стари се највише обрадују посјети љекара

-ОО Црвеног крста

У претходним мјесецима обишли су и помогли око 150 старачких домаћинстава на селу, а Мацановић каже да су са њиховим у обилазак ишли и активисти америчке оранизације Црква Исуса Христа Светаца последњег дана који су им партнери. У екипи је био и љекар којем се, наглашава Мацановић, стари највише обрадују.

– Старима на селу недоступна је свака здравствена установа, апотека, и заиста кад дође љекар они му се највише обрадују. И то је нешто на чему би требало радити највише у неком наредном периоду с обзиром на то да не постоји институција не у нашем граду, него у држави, која има базу података о свим тим људима. Колико их има врло тешко је сазнати из разлога што ми стално одласком на терен наиђемо на нове љеде иако се трудимо да имамо неку базу и сазнамо од мјештана ко, гдје и како живи. Имамо одличну сарадњу са мјесним заједницама које нам помажу у проналаску тих људи – истиче Мацановић.

Спискови све већи, а могућности све мање

Ана Мацановић каже да је Општинска организација Црвеног крста током 2020. године подијелила 1.500 пакета помоћи социјално угроженим породицама, па 2021. оцијењује тежом од претходне.

– Последице пандемије су тек видљиве, људи који су остајали без посла и они у стању социјалне потребе све више нам се јављају. Наши спискови су све већи, а рекла бих могућности све мање – каже Мацановић и истиче да је вриједност сваке помоћи до 80 еура.

ЕПЦГ и Пивара су им стални партнери, организација "Адра" донирала је 300 пакетића за дјецу, а 150 пакетића су донирали студенти Медицинског факултета из Подгорице. Захвални су и фирми "Кремон" из Будве која је недавно донирала обнову фасаде на објекту Црвеног крста.

Организација Црвеног крста старима донира по пакет са храном и средствима за хигијену, али су њима и сама посјета и лијепа ријеч некада довољни. За разлику од старих на селу, стари у градској зони имају више помоћи од Црвеног крста. Омогућене су им геронтодомаћице, доступније су им институције, а у оквиру Црвеног крста постоји и Клуб за старе чији је рад обустављен због епидемије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 16:41