Stevan Katić i Tamara Vujović / Foto: Opština Herceg Novi
15/03/2024 u 19:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Katić i Vujović potpisali memorandum: Kompletna revitalizacija tvrđave Španjola do 2027. godine

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić potpisali su danas memorandum o saradnji na realizaciji projekta „SA CREATIVITY” koji predviđa kompletnu revitalizaciju tvrđave Španjola do 2027. godine i uspostavljanje međunarodnog kreativnog centra.

Riječ je o Interreg IPA programu Južni Jadran 2021-2027, u kojem je nosilac Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, a projektni partneri Nacionalna turistička organizacija CG, Ministarstvo turizma Republike Albanije, Regija Pulja i Regija Molize iz Italije.

image

Počinje projekat revitalizacije tvrđave Španjola

Foto: Opština Herceg Novi

Cilj projekta je zaštita kulturnog dobra od daljeg propadanja kroz stavljanje u novu, održivu i savremenu funkciju. Nakon rekonstrukcije u postojećim gabaritima, u objektu će postojati kapaciteti za rezidencijalne boravke umjetnika, kreativnih preduzetnika, razvoj stvaralaštva i kreativnih industrija, posebno u oblasti multimedijalne umjetnosti, kao i primijenjenog vajarstva, grafike i slikarstva. Objekat će imati opremljene izložbene, prezentacione i smještajne cjeline, kancelarijski prostor i zajedničku baštu – ljetnju pozornicu.

image

Katić i Vujović potpisali memorandum o revitalizaciji tvrđave Španjola

Foto: Opština Herceg Novi

- Potpisivanje memoranduma je prvi korak u realizaciji projekta - kazala je Vujović, a definisani su i naredni koraci kako bi jedna od najljepših tvrđava bila revitalizovana i pretvorena u kulturni hab.

- Paralelno sa arheološkim istraživanjima, uklanjanjem prostora „hangara“, uređivanjem bedema, u Ministarstvu kulture i medija obavljaćemo neophodne administrativne procedure, fazirati projekat i raspisati tender za prvu fazu. Imamo Glavni projekat,

predmjer i predračun iz 2021. godine koji će biti revidovan. Osim oko 1,6 miliona eura, koliko će iz IPA biti dodijeljeno projektu, iz budžeta ministarstva je u ovu svrhu opredijeljeno 600 000 eura - kazala je Vujović.

image

Počinje projekat revitalizacije tvrđave Španjola

Foto: Opština Herceg Novi

Ministarka je istakla da spremnosti ima te da su svi svjesni koliki je značaj Španjole za Herceg Novi i Crnu Goru.

- Ovo je jedan od prvih projekata revalorizacije i sanacije fortifikacionih objekata kako bi bili stavljeni u funkciju kreativnih industrija, kulturnog turizma i slično. Ono što bi trebalo da se desi do decembra 2027. godine to je kompletna rekonstrukcija Španjole koja će zaista postati kulturni, kreativni hab sa mjestima za smještaj umjetnika, pozornicama, ateljeima i da uporedo sa infrastrukturnom već razmišljamo sa Opštinom Herceg Novi kako da 365 dana u godini živi jedna od najljepših, a svakako tvrđava sa najljepšim pogledom - zaključuje ministarka.

image

Počinje projekat revitalizacije tvrđave Španjola

Foto: Opština Herceg Novi

Herceg Novi je dugi niz godina čekao početak projekta revitalizacije tvrđave Španjola, jednog od najznačajnijih kada su u pitanju kulturno istorijski spomenici u našem gradu, kazao je Katić i izrazio zahvalnost posjetom ministarke i njenih saradnika.

- Raduje me što smo potpisali sporazum kako će se i na koji način finansirati revitalizacija tvrđave po projektu koji je urađen u prethodnom periodu. Danas su definisani koraci kako će se zajednički raditi na tome. Očekujemo da radovi počnu već

od jeseni. Ovo je veliki dan za Herceg Novi jer ulazimo u projekat koji se dugo godina očekivao. Zahvaljujem Ministarstvu kulture i medija i svim ljudima koji su iznijeli ovaj projekat na kojem ćemo zajednički raditi kako bi do 2027. godine imali u potpunosti

revitalizovanu tvrđavu Španjola koja je jedan od najznačajnijih kulturnih objekata u Herceg Novom - kazao je predsjednik Katić.

Tokom radne posjete bilo je riječi o zajedničkoj saradnji na brojnim hercegnovskim festivalima sa naglaskom na Filmski festival koji će ove godine biti značajno unaprijeđen, ali i mogućnostima podrške različitim kulturnim projektima koje organizuju ustanove ili pojedinci.

image

Počinje projekat revitalizacije tvrđave Španjola

Foto: Opština Herceg Novi

Upriličen je i obilazak tvrđave Španjola nakon sastanka kojem su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine HN Ivan Otović, direktorica JUK Herceg fest Tatjana Ateljević, direktorica Direktorata za kulturnu baštinu Dobrila Vlahović, saradnik za

kapitalne projekte Miloš Janković i savjetnica Milena Ražnatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:56