Društvo maslinara Bar / - FOTO: DRUšTVO MASLINARA BAR
10/12/2023 u 13:56 h
d.sd.s
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavnici EU sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede u posjeti Društvu maslinara Bar

Dobra vijest za crnogorske poljoprivrednike je i to da je Evropska komisija prihvatila još jedan rok za produženje realizacije podrške iz programa IPARD II, pa će tako sredstva iz ovog programa biti na raspolaganju do kraja 2024. godine, kazao je predsjednik Društva maslinara Bar, Ćazim Alković

Predstavnici Društva maslinara Bar su u prostorijama Društva u Starom Baru su u posjetu primili predstavnike Evropske Unije, Frenka Bollena, šefa pretpristupne jedinice za susjedstvo, proširenje i predpristupnu pomoć Evropske komisije sa saradnicima.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede šumarstva u vodoprivrede.

- Šteta je što ovako važan sastanak nije održan u novotvorenoj Kući maslina, ali to, zasigurno, nije umanjilo važnost posjete i njene pozitivne rezultate. Posjeta je obavljena nakon II sastanka Odbora za nadgledanje programa IPARD III, koji je održan u Podgorici. Sastanak sa Društvom maslinara Bar  je prevashodno organizovan na temu realizacije programa podrške poljoprivredi IPARD II i III - saopštio je predsjednik Društva maslinara Bar, Ćazim Alković.

Nakon što je predsjednik Društva goste upoznao sa realizovanim i aktuelnim projektima, te aktivnostima koje Društvo kontinuirano sprovodi, razgovor je nastavljen sa posebnim osvrtom na program podrške IPARD. Predstavnici EU su se interesovali zašto je na primorju značajno manji broj korisnika IPARD programa od centralnog i sjevernog dijela Crne Gore. Takođe, zajednički su razmatrane opcije upoznavanja i podsticanja poljoprivrednih proizvođača na primorju da više koriste podrške koje im se nude IPARD programima.

- Maslinari su izrazili zadovoljstvo što je za oblast maslinarstva i vinogradarstva eliminisan kriterijum nadmorske visine od 600 metara, pa im je podrška iz mjere 7 dostupna. Međutim, istakli su problem da ruralna područja, gdje bi trebalo razvijati ruralni turizam, odnosno diversifikovati poljoprivredna gazdinstva, nisu obuhvaćena dokumentima prostornog planiranja, tj. da se u tim područjima ne može dobiti građevinska dozvola što je preduslov za odobrenje sredstava iz IPARD programa. Predstavnici Ministarstva su okupljene upoznali da je u opštinama Cetinje i Danilovgrad ovaj problem na zakonit način prevaziđen, te da očekuju da će pozitivnu praksu prihvatiti i ostale opštine na primorju - ističe Alković.

Dobra vijest za crnogorske poljoprivrednike je, kako ističe, i to da je Evropska komisija prihvatila još jedan rok za produženje realizacije podrške iz programa IPARD II,  pa će tako sredstva iz ovog programa biti na raspolaganju do kraja 2024. godine.

Predsjednik Društva maslinara Bar je zadovoljan što su predstavnici Društva maslinara Bar izrazili spremnost da pruže maksimalnu podršku kada je u pitanju promocija mjera podrške te pomoć maslinarima da ispune tražene uslove prilikom konkursanja za tu oblast, sa željom da što veći broj maslinara i drugih poljoprivrednih proizvođača iskoristi podršku iz programa IPARD. Društvo maslinara Bar poziva sve maslinare, ali i druge poljoprivredne proizvođače da im se jave i informišu sa o aktuelnim i planiranim  javnim pozivima.

- Barski maslinari su bili počašćeni što su imali priliku da ugoste visoke predstavnike EU te prve saradnike ministra Minisarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i sigurni su da je sastanak bio plodotvoran te da će se predanim radom povećati broj korisnika IPARD programa odnosno unaprijediti poljoprivredna proizvodnja - zaključuje Alković.

Na sljedećem linku web stranice Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede poljoprivredni proizvođači mogu pronaći veoma korisne informacije i kontakte kada su promgrami podrške IPARD u pitanju: https://www.gov.me/ipard

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:06