Један од протеста пензионера са сјевера / -М.N.
12/06/2022 u 07:30 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Садик Климента: У Рожајама од 150 еура живи 791 пензионер

Позивам све пензионере да у што већем броjу дођу на велики протест 13. јуна у Биjелом Пољу да заjедно са колегама из других црногорских градова бранимо и одбранимо достоjанство и голи живот, апелуjе Климента

Протест пензионера са најнижима примањима у Рожајама у петак, 10. јуна, није одржан како је то било највљено испред зграде локалне управе јер је окупљање пензионера спријечила кише коjа jе циjелог дана падала у граду на Ибру. Ипак, Садик Климента, jедан од организатора протеста, позвао је рожаjске пензионере да присуствуjу великом протестном скупу коjи ће бити организовани у понедjељак, 13. jуна у Биjелом Пољу. Климента jе подсjетио на поражаваjуће податке, према коjима чак 791 пензионер из Рожаjа, мjесечно преживљава од свега 150 еура пензије.

image

Садик Климента

-В.Ра

-Према подацима Фонда ПИО коjе смо добили на основу слободног приступа информациjама, у Црноj Гори jе у марту ове године било укупно 113.498 пензионера. Просjечна зарада пензионера у нашоj држави износи 299 еура, а просjек пензионера у Подгорици износи 338 еура, док просjечна зарада у Црноj Гори износи 704 еура. У Рожаjама има укупно 2.555 пензионера коjи у просjеку примаjу 219 еура. Наша општина се по висини пензиjа налази на дну љествице. Иза нас су пензионери из Гусиња чиjи просjек jе 200 еура, и пензионери из Петњице са просjеком од 174 еура. Треба нагласити да од пензиjе коjа износе свега 150 еура живи 791 пензионер у Рожаjама, док 2.141 пензионер у нашоj општини има пензиjу испод просjека – каже Климента.

Пензије мизерне, а општина била привредни гигант

Садик Климента истиче да би просjек рожаjских пензионера требао бити увећан за 54,3 процента како би њихова пензиjа била у равни са примањима пензионера у Подгорици.

-Исто тако, да би пензиjе рожаjских пензионера достигле ниво просjека у Црноj Гори, та примања би требала бити увећана за 36,5 процената. Да смо деведесетих година прошлог виjека чули да ћемо примати овако мизерне пензиjе, коjе су испод свих статистичких нивоа, у то не би могао нико да повjеруjе, jер jе наша општина у то вриjеме важила за привредног гиганта- наглашава Климента.

Климента додаје да су то поражавајући подаци коjи морају да пробуди сваког пензионера.

- Не смиjемо дозволити да будемо таоци jедне политике. Морамо се изборити да живимо слободним животом, без икаквих спрега. Ми данас немамо слободу живљења нити услова за слободан живот. Ако се сами не изборимо за ту слободу, нико нам jе неће дати, а наjмање нам је поклонити. Мислим да су сви пензионери свjесни ових чињеница и зато их позивам да у што већем броjу дођу на велики протест пензионера 13. јуна у Биjелом Пољу да заjедно са колегама из других црногорских градова бранимо и одбранимо достоjанство и голи живот – апелуjе Климента, додаjући да сви коjи одлуче да крену за Биjело Поље имаjу превоз аутобусима коjи у 10 часова полазе са Аутобуске станице у Рожаjама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:02