Фото: ТВЦГ/принтсцреен архива
02/09/2021 u 20:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Службу заштите и спашавања за награду ослобођења Никшић

Солидарност према сусједним општинама у којима колегама током кризних ситуација пружају подршку и помоћ, доприноси значају и имиџу општине Никшић на нивоу Црне Горе и земаља региона

Еколошки покрет ,,Озон“ упутио је Скупштини општине Никшич предлог за кандидатуру Службе заштите и спашавања за награду ослобођења Никшића за 2021. годину, јавља портал РТЦГ.

У периоду од 1. јануара до 1. септембра 2021. године Служба заштите и спашавања имала је укупно 865 интервенција, од чега, у периоду 1. јула до 1. септембра, чак 484 интервенције. Све интервенције су биле из домена послова Службе (пожари на отвореном, пожари у затвореном, саобраћајне незгоде...).

Током периода многобројних пожара на територији општине Никшић, у јулу и августу текуће године, људство Службе заштите и спашавања, кроз свакодневне активности на терену, пружило је надљудске напоре, уз ризик сопственог здравља, како би се последице свеле на најмању могућу мјеру и спријечиле веће еколошке и економске штете.

Услови у којима ради Служба заштите и спашавања, број људства (57 ватрогасаца) и опрема са којом располажу, нијесу одговарајући за њихове и потребе локалне заједнице, што увећава њихову посвећеност и одговорност за послове из домена дјеловања, као и изузетну хуманост што нас је и подстакло да их предложимо за овогодишњу награду ослобођења Никшића.

Током јулских и августовских пожара, сем живог свијета, био је угрожен и значај број кућа и других објеката, али захваљујући координисаном теренском дјеловању, није дошло до најгорег сценарија, што је веома битно у контексту видљивости рада Службе заштите и спашавања, а веома је битно истаћи да су њиховим активностима спријечене много веће екосистемске штете, нарочито на просторима гдје не постоји одговарајућа инфраструктура.

Оно што је од нарочитог значаја за локалну заједницу, јесу чињенице да је дјеловањем Службе заштите и спашавања, смањено аерозагађење у урбаној зони града, гдје живи највећи број становништва и на тај начин ублажене последице по јавно здравље, нарочито оних осјетљивих група какви су стари, хронични болесници, труднице, дјеца.

Током периода грађанског мониторинга квалитета ваздуха од 1. го 25. агуста, којег је реализовала наша организација, Државна мрежа за праћење квалитета ваздуха, регистровала је 165 сатних концентрација суспендованих ПМ10 честица већих вриједности од законом максимално дозвољених 50 µг/м3, од чега 53 које се сматрају високим загађењем (од 90 до 180 µг/м3) а 12 веома високим загађењем (више од 180 µг/м3), што би неспорно било значајно неповољније да Служба заштите и спашавања није ефикасно дјеловала на терену, на локацијама које су биле најугроженије и иницирала сарадњу са другим надлежним институцијама.

Како бисмо јавности приближили значај активности Службе заштите и спашавања у контексту смањења негативног утицаја аерозагађења на јавно здравље, нарочито током актуелне здравствене кризе изазвано вирусом Цовид 19, истичемо да су испитивања из Кине, Енглеске, САД, Немачке, Холандије и Италије показала да појачано аерозагађење може да утиче на повећање броја обољелих, али и на повећану смртност од Цовида-19., док је испитивање у Немачкој показало и да раст концентрације ПМ10 честица повећава смртност обољелих од Цовида-19 који имају преко 80 година, и то 30% код мушкараца и 35% код жена.

Још један битан аргумент, за предлог кандидатуре Службе заштите и спашавања за награду ослобођења Никшића јесте велико повјерење грађана и професионалан однос у комуникацији, што је за примјер свим другим службама и добра пракса која доноси видљиве и мјерљиве резултате њиховог рада.

Саосјећајност, разумијевање животне проблематике којом се баве у сввакодневном раду, даје додатно на важности Службе заштите и спашавања за квалитет и безбједност живота у локалној заједници.

Солидарност према сусједним општинама у којима колегама током кризних ситуација пружају подршку и помоћ, доприноси значају и имиџу општине Никшић на нивоу Црне Горе и земаља региона.

Због свега наведеног, надамо се да ће наш предлог наићи на разумијевање и подршку Жирија, те да ћемо ове године међу награђенима видјети и Службу заштите и спашавања, на радост наших свих наших суграђана, који су позитивно реаговали на нашу најаву кандидатуре за награду ослобођења Никшића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:21