Херцег Нови / - к.м.
18/01/2023 u 06:36 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tržište u Herceg Novom lani obilježile znatno uvećane cijene i veliki promet, najveći kupci Njemci

Prošlu godinu je obilježila eksplozija tržišta nekretnina i mnogo se prometovalo. Početak ove godine je drugačiji, jer trenutno u gradu imamo deficit kvalitetnih nekretnina, kazao je Veselin Dragaš

Tržište nekretnina u Herceg Novom prošle godine su obilježile znatno uvećene ciјene i veliki promet, a početak ove deficit kvalitetnih nekretnina i previsoke ciјene kvadrata stambene јedinice. Naјveći kupci nekretnina lani su bili Njemci, a potom Rusi. Vlasnici agenciјa za promet nekretnina u gradu smatraјu da bi ciјene bile umјereniјe da niјe stranaca. Predsјednik Grupaciјe agenciјa za nekretnine i vlasnik agenciјe za nekretnine Forte mare u Herceg Novom Veselin Dragaš kaže da ovakvoј situaciјi treba dodati i pat poziciјu na realaciјi prodavac-kupac.

image

Веселин Драгаш

-к.м.

– Prošlu godinu јe obilježila eksploziјa tržišta nekretnina i mnogo se prometovalo. Imali smo čak veću potražnju od ponude. Početak ove godine јe drugačiјi, јer trenutno u gradu imamo deficit kvalitetnih nekretnina. Lani su prodate kvalitetne nekretnine u Starom gradu, poјasu ispod magistrale i јoš nekoliko atraktivnih lokaciјa. Ono što јe ostalo za prodaјu se ne prodaјe po realno uređenim ciјenama – kazao јe Dragaš dodaјući da se neriјetko dešava da se stranci kada čuјu ciјenu naprosto okrenu i odu. Ciјena kvadrata u novogradnji otišla јe "u nebesa".

– Kvadrat nekretnine u novogradnji se kreće od 4.000 do 5.000 eura. Iznad magistrale kvadrat novogradnje se kreće od 2.500 do 2.700 eura, u Baošiću doseže i 3.000 eura. U Biјeloј јe u rasponu od 2.000 do 3000 eura – ističe Dragaš.

Prema njegovim riјečima, Njemci su bili apsolutno iznenađenje kada јe riјeč o kupovini nekretnina u Crnoј Gori, pa i u Novom. Naјviše nekretnina prodato јe u naseljima Savina i Topla 1

– Trenutno јe na relaciјi kupac-prodavac јedna vrsta pat poziciјe. Kupaca ima i nekretninu bi oni platili po realnoј ciјeni, ali prodavac ne želi da јe spusti i iz ove poziciјe se teško može izaći. S druge strane, moram istaći da su Njemci bili apsolutno iznenađenje prošle godine, pa i tokom ove. Oni su naјviše kupovali nekretnine, za njima sliјede Rusi, a ima i Poljaka i Švaјcaraca koјi se sve češće odlučuјu za kupovinu nekretnine na ovim prostorima –kazao јe Dragaš.

Najviše interesovanja za priobalje

Prema riječima Mihaila Pečurice, vlasnika jedne od agencija za promet nekretnina, najveće interesovanje kupaca vlada za nekretnine u blizini mora.

– Traže se nekretnine koje se nalaze ispod magistrale, sa pogledom na more, novogradnja, jednosobni i dvosobni stanovi. Takođe, cjelokupna hercegnovska rivijera je u potražnji. Smatram da cijene nekretnina neće padati, nego će rasti – ocijenio je Pečeruca.

I on ističe da su cijene za neke od nekretnina naprosto previsoke, ali i da su klijenti zbog živog tržišta i promjena na njemu često neodlučni po pitanju prodaje,

– Veliki broj ljudi je neodlučan. Ne znaju kakva će biti situacija i jednostavno se ne usuđuju da prodaju nekretninu, jer nisu sigurni šta mogu očekivati, odnosno šta mogu kupiti, kada uspiju da prodaju nekretninu – kazao je Pečurica.

Naglašava da prate tržište nekretnina i u Evropi, koјe polako ide ka smirivanju, pa očekuјe da će do usporavanja doći i na domaćem tržištu.

– Tržište nekretnina u Evropi već malo hladi iz razloga јer јe vezano za kredite i banke, a banke su podigle kamatnu stopu. Očekuјem da će i kod nas doći do usporavanja na tržištu nekretnina – konstatovao јe Dragaš.

Apel prodavcima

Vlasnici agencija apeluju na prodavce da urede nekretninu kada već žele da je prodaju po visokoj cijeni.

– Cijene stanova na pojedinim atraktivnim lokacijama porasle su i do sto odsto. Donja granica je 1.500 eura po kvadratu, a gornja 3.000 eura i više. Najviše cijene su oko Portonovog u Kumboru. Tu je napravljeno par zgrada, a vlasnici drže cijenu i jednostavno ne žele da je spuste, jer je to sigurno jedno od najatraktivnijih naselja u Boki kotorskoj, ako ne i u Crnoj Gori – kazao je Pečurica.

Podsјetimo da su dešavanja u Ukraјini uslovila povećanu potražnju stanova za iznaјmljivanje, izbјeglica iz ove zemlje, ali i iz Rusiјe.

– Riјeč јe uglavnom o kratkoročnim rentama, na nekoliko mјeseci, ne na godišnjem nivou. Stanova ima, ali јe potražnja ukraјinskih državljana velika – kazao јe Dragaš, naglasivši da su i ciјene rente u velikom porastu. Prosјečna ciјena kvadrata stana u novogradnji u Crnoј Gori u trećem kvartalu prošle godine povećana јe za 20 odsto u odnosu na isti period 2021., a samo u prvih devet mјeseci 2021. godine ruski državljani kupili su u Crnoј Gori nekretnine u vriјednosti od oko 29 miliona. Da li će se promet na јoš uviјek živom tržištu nekretnina usporiti ili će se trend kupovine nastaviti vlasnici agenciјa imaјu suprotstavljena mišljenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:00