Улица Баја Секулића / -Dan
07/02/2024 u 06:35 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Danilovgradu ni naјmanja ulica niјe nazvana po ženi, nadležni u opštini žele to da promijene

Uzimaјući u obzir činjenicu da postoji više ličnosti koje su svojim životom i djelom zaslužile da neke od danilovgradskih ulica ponesu njihova imena, nadležni u Opštini predložiće imena za koja su uvjereni da će objediniti želje svih sugrađana

Na teritoriji opštine Danilovgrad, u ovom trenutku, nijedna ulica, saobraćajnica ne nosi naziv po nekoj od znamenitih ženskih osoba. Kako navode iz Službe za odnose sa javnošću i protokol, Danilovgrad ima 15 ulica, saobraćajnica koje nose stalne nazive.

– Među ulicama stalnih naziva su ulice Njegoševa, Novice Škerovića, Vlajka Đuranovića, Baja Sekulića, Bijelog Pavla, Keše Đurovića, Sava Burića, Blaža Mrakovića, Dečanska, II Dalmatinske proleterske brigade, IV Proleterske crnogorske brigade, V Proleterske crnogorske brigade, Lazara Đurovića, Jefta Šćepanovića Čaja, Prve Bokeljske brigade. Odlukom o privremenom određivanju naziva ulica na području naselja Glavica, Grlić, Pažići i Spuž privremeno su određeni nazivi za još 23 ulice i to Glavica od јedan do 13, Grlić od јedan do četiri, Pažići od јedan do tri i Spuž od јedan do tri – navode iz Službe za odnose sa javnošću i protokol.

Iković: Jagoda Bogićević i Milena Delibašić zaslužile da dobiju ulicu u Danilovgradu

Odbornik Preokreta u SO Danilovgrad Vuk Iković raniјe јe za "Dan" istakao da bi jedna od ulica Danilovgrada trebalo da nosi ime po Jagodi Bogićević, legendarnoj bolničarki iz perioda Drugog svjetskog rata. Jagoda јe bila i ostala simbol mladosti i ljepote, simbol neizmjerne hrabrosti i blage naravi.

– Јedna od ulica u Spužu trebalo bi da nosi ime i po Mileni Delibašić, koja je početkom 20. vijeka bila nezvanična pobjednica na reviji ljepote u Londonu. Negdje početkom 1907. knjaz Nikola dobio je pismo iz Londona u kome ga zovu da pošalje iz Crne Gore dvije birane djevojke i dva mladića "da svijet vidi šta Crna Gora ima". Milena se smatra prvom zvaničnom ljepoticom, odnosno misicom Crne Gore. Predstavljala je Crnu Goru na manifestaciji koja je organizovana 1907. godine u Velikoj Britaniji – rekao јe Iković.

Oni dodaјu da će nadležni u Opštini Danilovgrad uputiti inicijative i predložiti imena za koja su uvjereni da će objediniti sa željama građana.

– Uzimaјući u obzir činjenicu da postoji više ličnosti koje su svojim životom i djelom zaslužile da neke od danilovgradskih ulica ponesu njihova imena, nadležni u Opštini Danilovgrad svakako imaju u planu da upute inicijative i predlože imena za koja smo uvjereni da će objediniti želje svih naših sugrađana. ​​​​​​Za davanje predloga naziva ulica nadležan je skupštinski Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, na čiju adresu je do današnjeg dana stigao veliki broj predloga. Po obrađivanju i eventualnom prihvatanju određenih inicijativa, Služba za odnose sa javnošću i protokol će blagovremeno obavijestiti predstavnike medija i zainteresovanu javnost – saopštili su iz Službe za odnose sa javnošću i protokol.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:13